Guvernul va inchide magazinele duty-free

0
785
dutty-free

dutty-freeGuvernul va sista eliberarea de autorizatii de functionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberarii, dar fara ca dupa acest interval sa mai fie eliberate noi autorizatii, conform proiectului de combatere a evaziunii.

„Autorizatiile de functionare emise pentru magazinele dutyfree/duty-free diplomatic isi inceteaza valabilitatea in termen de 5 ani de la data eliberarii, fara posibilitatea continuarii activitatii de comercializare marfuri in regim duty-free prin emiterea de noi autorizatii. De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor nu mai elibereaza autorizatii de functionare a magazinelor duty-free/duty-free diplomatic” , se arata in proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale.

Guvernul justifica intentia de a sista activitatea magazinelor duty-free aratand ca din constatarile Autoritatii Nationale a Vamilor, Garzii Financiare, Inspectoratului General al Politiei Romane si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a rezultat ca o cantitate insemnata din produse care au facut obiectul traficului ilicit in cursul anului 2009 a provenit din magazinele autorizate sa comercializeze marfuri in regim duty-free.

Datele Ministerului de Interne si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, rezultate in urma controalelor efectuate in anul 2009, releva ca 93% dintre bonurile fiscale de achizitie de tigarete s-au intocmit in fals, ca peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free, ca aportul operatorilor economici din domeniul duty-free la bugetul de stat este nesemnificativ, in sensul ca acestia inregistreaza pierderi sau profituri nesemnificative, iar functionarea magazinelor duty-free nu are justificare economica, deoarece unele societati comerciale declara pierderi contabile intre 700.000 si 8,2 milioane lei, ceea ce are drept consecinta neplata impozitului anual pe profit.

„Circuitul comercial este conceput in asa fel incat sa se sustraga profitul realizat de la impozitare, sursele de aprovizionare fiind plasate in tari care fac imposibile verificarile, precum China, India, Dubai, Egipt.in fapt, acivitatea magazinelor duty-free este aproape in intregime dedicata comercializarii prezumtive de tigarete unor presoane care calatoresc in Ucraina, Moldova si Serbia, tari unde pretul tigarilor este inferior celui practicat legal in Romania, respectiv 0,4-0,8 euro/pachet fata de 1,2-1,7 euro/pachet”, se arata in document.

O sursa importanta pentru piata neagra a tigaretelor, asa cum releva Garda Financiara, o constituie contrabanda pe frontiera terestra, la granita cu Ucraina si Moldova, precum si in portul Constanta.

Pana la desfiintarea acestui tip de magazine, Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun si alcool care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize.

La inceputul acestui an, ministrul Finantelor a emis un ordin care obliga comerciantii de marfuri in regim duty-free sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri urma sa fie interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile si alimentele.

Ordinul a fost insa suspendat in instanta dupa ce unul dintre firmele din domeniu a contestat interdictia.

Conform OU 104/2002, marfurile provenite din import care se vand in valuta, in regim duty-free, prin magazinele autorizate situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre, navale si in aeroporturi internationale sunt scutite de la plata taxelor vamale. Acelasi regim este aplicat marfurilor vandute la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, precum si marfurilor distribuite in mod gratuit pasagerilor si membrilor echipajului acestor aeronave.

Deoarece sunt plasate in regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiaza de scutirea speciala de TVA si accize.

La 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE, magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare si-au incetat activitatea, continuand sa functioneze cele aflate la granita cu statele noncomunitare.

In prezent functioneaza un numar de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate in 12 puncte de frontiera. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here