Guvernul grec a aprobat propunerea de convocare a referendumului privind planul de salvare. Ce se va intampla daca grecii resping planul?

0
751
grecia-euro-greece

grecia-euro-greeceGuvernul elen a votat miercuri in favoarea propunerii premierului Giorgios Papandreou privind convocarea unui referendum privind planul de salvare a Greciei, au declarat membri ai Executivului, citati de CNN.

Votul a fost unanim, desi unii dintre ministri au criticat masura inainte de a vota, potrivit canalului de televiziune Mega Channed.

Votul a avut loc cu numai cateva ore inainte ca presedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel si lideri ai Uniunii Europene si Fondului Monetar International sa se intalneasca miercuri cu oficiali eleni, la o reuniune de urgenta programata sa aiba loc la Cannes, inaintea summitului G20.

Un rezultat negativ al votului la referendum poate, teoretic, obliga Grecia sa renunte la moneda euro, afectand astfel intregul sistem financiar global.

Giorgios Papandreou: Referendumul va transmite un mesaj clar despre angajamentul european al Greciei

Referendumul privind planul de salvare al Greciei va oferi guvernului un mandat clar si va transmite un mesaj clar in Grecia si in strainatate, in legatura cu angajamentul european al tarii, a afirmat premierul elen, Giorgios Papandreou, citat de AFP.

„Trebuie sa facem in asa fel, incat lucrurile sa fie clare din toate punctele de vedere si voi spune G20 ca trebuie sa adopte politici care sa garanteze mentinerea democratiei deasupra apetiturilor pietei”, a afirmat Papandreou in timpul unei sedinte de guvern extraordinare, desfasurate in noaptea de marti spre miercuri.

Papandreou a avertizat si ca in cazul convocarii de alegeri anticipate si al declansarii unei noi campanii electorale, „totul se va opri”, iar tara „va fi impinsa spre faliment”.

Conform unui comunicat al Guvernului, premierul elen a afirmat ca omologii sai europeni „au fost avizati” in legatura cu planurile sale si ca „vor respecta si vor sustine” eforturile depuse de Grecia.

Papandreou, care dispune de o majoritate de numai doua voturi in Parlament, se va intalni miercuri, la Cannes, cu liderii german si francez, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, dar si cu lideri ai Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here