Grupul Cheque Dejeuner infiinteaza un Comitet European de Intreprindere (CEI) inovator

0
884

Grupul Cheque Dejeuner, furnizor mondial de servicii preplatite de 50 de ani, isi creeaza Comitetul European de Intreprindere. Acordul care oficializeaza aceasta institutie a fost semnat marti, 4 noiembrie 2014, la sediul Grupului Cheque Dejeuner in Gennevilliers (92). Comitetul European de intreprindere este un organism de informare si consultare a salariatilor. Forma antreprenoriala specifica Grupului Cheque Dejeuner si natura activitatilor sale sunt atât elemente care intaresc atasarea la dialogul social, cât si un factor determinant al succesului proiectului sau economic si social.
Un acord exemplar

infiintarea Comitetului European de intreprindere este rezultatul mai multor luni de dialog si negocieri intre conducerea Grupului, reprezentantii salariatilor si organizatiile sindicale. Acesta a fost semnat, de asemenea, de UNI Europa si EFFAT, federatii ale sindicatelor europene care reprezinta domeniile de activitate ale Grupului Cheque Dejeuner
Acordul, votat in unanimitate pentru crearea acestei instante, este exemplar din mai multe puncte de vedere:
– in timp ce mai mult de 1.000 de acorduri au fost semnate pâna in prezent in
intreprinderile multi-nationale, acesta este primul acord semnat voluntar de o companie din Europa, din proprie initiativa, venind in intâmpinarea prevederilor juridice si cu sprijinul managementului;
– de asemenea, acesta creeaza primul Comitet European de intreprindere incheiat intr-o companie a carei structura este o societate cooperativa si participativa, companie al carei capital este detinut in totalitate de catre angajatii sai. Acesta reprezinta un semnal puternic intr-un moment al dezvoltarii economiei sociale si solidare in Franta si in Europa.
Dialog consolidat

Comitetul European de intreprindere reuneste filialele Grupului Cheque Dejeuner din Europa care au peste 50 de angajati. Astazi, Franta, Italia, Spania, România, Slovacia si Republica Ceha sunt reprezentate. in plus, filialele tarilor cu mai putin de 50 de angajati pot desemna un corespondent.

Unul dintre obiectivele Comitetului European de intreprindere este acela de a asigura un flux mai bun al informatiilor intre Grup, filialele sale si angajatii sai. Astfel, Grupul Cheque Dejeuner doreste sa incurajeze implicarea tuturor angajatilor sai in proiectele sale strategice. Pentru a permite celor alesi sa-si exercite pe deplin rolul, acordul prevede un buget de formare continua, conditie esentiala pentru consolidarea acestui organism.
Subiecte strategice

O alta caracteristica originala a acestui acord, care ii confera un caracter inovator, este faptul ca in acest Comitet European de intreprindere activitatea este structurata in jurul a patru axe RSI (Responsabilitate Sociala a intreprinderii) ale Grupului Cheque Dejeuner si anume: economica, sociala, de mediu si societala. in acest context, CEI va lucra pe subiecte de natura strategica si aplicabile tarilor participante. Autoritatile locale vor putea solicita, de asemenea, Comitetul European de intreprindere.

Comitetul European de intreprindere nu se substituie autoritatilor nationale, insa favorizeaza coeziunea angajatilor si consolidarea unei culturi comune in interiorul filialelor Grupului Cheque Dejeuner.

„Comitetul European de intreprindere va promova in continuare fluxul de informatii si implicarea salariatilor in cadrul proiectului strategic al Grupului Cheque Dejeuner. Aceasta realizare se potriveste perfect dorintei noastre de a inova in toate domeniile, fie ele economice, sociale sau tehnologice.” declara Catherine Coupet, Presedinte Director General al Grupului Cheque Dejeuner

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here