Grecia are un nou Guvern. Giorgios Papandreou va demisiona din functie

0
661
grecia

greciaPremierul grec, Giorgios Papandreou, si liderul opozitiei de dreapta Antonis Samaras au ajuns duminica seara la un acord privind formarea unui Guvern de uniune nationala, care nu va fi condus de actualul prim-ministru. Un „acord” a fost gasit duminica seara intre principalele doua partide politice

din Grecia pentru „formarea unui nou Guvern, care nu va fi condus de actualul prim-ministru Giorgios Papandreou”, se arata intr-un comunicat al presedintiei Republicii.
„In cursul reuniunii, s-a convenit formarea unui nou Guvern cu scopul de a conduce tara la alegeri imediat dupa implementarea deciziilor de la 26 octombrie”, adica acordul de reducere a datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, potrivit comunicatului. Noul Guvern va fi insarcinat cu „implementarea planului european anticriza” inaintea „viitoarelor alegeri”, a precizat comunicatul, adaugand ca Samaras si Papandreou vor avea noi discutii luni pentru a desemna un nou prim-ministru si a stabili componenta Guvernului. Acordul politic intervenit intre Papandreou si rivalul sau de dreapta lanseaza un semnal europenilor, care asteapta de la Atena un angajament clar privind planul european de reducere a datoriei si politica de austeritate pe care acesta o impune, evitand in acelasi timp un vid de putere. Papandreou nu a demisionat oficial pana in acest moment. In cazul in care nu vor interveni alte schimbari, Grecia va fi reprezentata luni la reuniunea Eurogrupului de actualul ministru de Finante si vicepremier Evangelos Venizelos, responsabil cu negocierile de la jumatatea lui iunie. Noul Guvern grec va conduce tara pana la alegerile anticipate care vor avea lor imediat dupa implementarea prevederilor acordului privind reducerea datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, la sfarsitul lui octombrie, anunta un comunicat al presedintiei elene. Premierul socialist grec, Giorgios Papandreou, va demisiona din functie pentru a lasa locul unui Guvern de uniune nationala, in urma unui  acord incheiat duminica seara de principalele doua partide politice, a precizat presedintia. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here