Grecia are datorii de doua ori mai mari decat estimase initial

0
598
grafic-financial

grafic-financialGrecia trebuie sa taie din cheltuieli si sa creasca veniturile pentru a acoperi o gaura in buget de 20 miliarde euro, actiuni esentiale pentru respectarea angajamentelor fata de creditorii externi, suma fiind aproape dubla fata de estimarea initiala, de 11,5 miliarde euro.

Grecia poate primi urmatoarea transa a ajutorului extern de la creditorii internationali doar dupa acoperirea deficitului din buget, noteaza revista germana Der Spiegel, citata de MarketWatch.

Oficialii zonei euro admit deja ca cel de-al doilea program de ajutor extern convenit cu Grecia la inceputul anului s-a indepartat puternic de obiective.

Guvernul elen asteapta inca din iunie o transa de 31 miliarde de euro de la fondul de urgenta al zonei euro si de la FMI, in timp ce recesiunea economica a devenit mai puternica decat se anticipa.

Premierul elen, Antonis Samaras, a intrebat de mai multe ori daca Troica creditorilor externi – Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana – ar accepta stergerea unei noi parti a datoriei tarii, potrivit Der Spiegel.

intre timp, un nou conflict a izbucnit intre guvernul german si Comisia Europeana, referitor la momentul in care se poate vota asupra unui nou ajutor financiar pentru Grecia.

in timp ce Comisia vrea ca problema sa fie decisa la Consiliul European de la mijlocul lunii octombrie, Berlinul considera ca date sigure vor fi disponibile cel mai devreme in noiembrie, scrie revista.

Un purtator de cuvant al executivului comunitar a declarat, vineri, ca delegatia reprezentantilor creditorilor internationali ai Greciei, care supravegheaza programul de ajutor financiar al tarii, va lua „o pauza” in negocierile cu guvernul de la Atena, urmand sa revina intr-o saptamana.

Cotidianul elen Kathimerini a scris vineri, citand oficiali si diplomati din UE, ca raportul Troicii ar putea fi amanat pana dupa 6 noiembrie, pentru ca se doreste evitarea oricarui soc in economia mondiala inainte de alegerile din Statele Unite.

Raportul era asteptat in cursul lunii urmatoare, posibil inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro de pe 8 octombrie.

Analiza va reprezenta o baza pentru decizia de a furniza o noua transa de ajutor Greciei, in lipsa careia statul elen ar putea ramane fara bani pentru salarii si pensii, sa intre in incapacitate de plata si sa fie nevoit sa paraseasca zona euro. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here