Grecia a adoptat un buget de austeritate drastic pentru 2012: Impozite mai mari, salarii mai mici si concedieri

0
651
up-and-down-impozite-si-salarii

up-and-down-impozite-si-salariiParlamentul grec a adoptat in noaptea de marti spre miercuri un buget de austeritate drastic pentru 2012, mizand pe o reducere puternica a deficitului public si un al cincilea an consecutiv de recesiune, care marcheaza hotararea Atenei de a ramane in zona euro.

Pentru a reusi sa realizeze un excedent primar de 1,1 la suta in 2012, un obiectiv ambitios tinand cont de recesiunea profunda pe care o traverseaza tara, Grecia trebuie sa fie „hotarata” si „sistematica” in efortul sau, altfel istoria nu o va ierta, a declarat premierul Lucas Papademos, in fata deputatilor.

Guvernul de coalitie (socialisti, dreapta, extrema-dreapta), care putea conta teoretic pe 255 de voturi din totalul de 300 din Parlament, a obtinut 258 de voturi in favoarea acestui buget, din totalul de 299 de votanti, 41 de deputati exprimandu-se impotriva, potrivit rezultatelor oficiale. Bugetul pe 2012, criticat de manifestanti, contine noi cresteri de impozite, reduceri ale salariilor functionarilor si ale numarului de salariati din sectorul public. „Pozitia noastra in Europa nu este negociabila”, a precizat Papademos, care se confrunta cu decizii dure pentru a evita falimentul, in timp ce zona euro se lupta pentru a-si pastra integritatea.

„Grecia este si va ramane o parte a Europei unite si a euro”, a adaugat premierul, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), subliniind ca aceasta „participare” implica si „obligatii”. Acest buget de austeritate merge in paralel cu un plan de renegociere si de stergere a unei parti a datoriei publice care afecteaza tara si cu un al doilea plan de ajutor lansat de tarile europene partenere. In acest cadru exceptional, „viitorul tarii nu este decis doar pentru 2012, ci pentru tot deceniul care va veni”, le-a spus premierul deputatilor. Bugetul pe 2012 al Greciei prevede o reducere a deficitului public la 5,4 la suta din PIB, fata de 9 la suta din PIB preconizat in 2011, ceea ce reprezinta un efort imens in materie de reducere a cheltuielilor si crestere a incasarilor fiscale. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here