GfK: Aproximativ 1,5 milioane de varstnici sunt afectati de singuratate

0
828

Aproximativ 1.500.000 de varstnici din Romania sunt astazi afectati de singuratate intr-o mai mare sau mai mica masura, conform studiului national realizat de GfK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in septembrie 2015. Acelasi raport releva topul celor 5 probleme ale varstnicilor din Romania: situatia financiara, problemele de sanatate, dependenta de ceilalti, sentimentul de inutilitate si de singuratate, precum si lipsa unui interlocutor.

Infografic_Situatia_varstnicilor_din_Romaniaimbatranirea populatiei este un fenomen in crestere care afecteaza nu numai Romania, ci intreaga Europa. Conform Institutului National de Statistica, 3.247.744 de persoane din populatia totala a Romaniei au varsta de peste 65 ani. in plus, tara noastra se confrunta cu emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficienta resurselor umane si financiare specializate, precum si lipsa unui sistem integrat de suprijin. Toate acestea fac ca foarte multi varstnici sa traiasca singuri, lipsiti de contact social. Pentru a cerceta dimensiunea si problematica izolarii sociale, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a comandat un studiu national axat pe izolarea sociala a varstnicilor, una dintre principalele provocari cu care se confrunta aceasta categorie de populatie.

Batranetea este asociata, in general, cu o stare precara a sanatatii, dar si cu o viata mai putin activa din punct de vedere social si profesional, fapt ce aduce cu sine sentimentul de inutilitate sau respingere sociala. Persoanele varstnice asociaza singuratatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor, sau lipsa unui ajutor practic. Numarul femeilor afectate de singuratate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor, iar persoanele varstnice din mediul urban sunt mai afectate de singuratate decat cele din mediul rural.

„In Romania de astazi, varstnicii se confrunta nu doar cu boala si venturile scazute, ci si cu dureroasa indiferenta a semenilor, dublata de lipsa unor servicii sociale eficiente adaptate lor”, a declarat Mugurel Margarit Enescu – Director Executiv al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.
Aspecte cheie relevate de studiul national realizat de GfK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei – INFOGRAFIC ATASAT
Principala problema cu care se confrunta varstnicii din Romania este situatia financiara (mai mult de jumatate din respondenti), urmata de problemele de sanatate, dependenta de ceilalti, lipsa utilitatii, iar pe locul 5 in topul problemelor este singuratatea.

Persoanele varstnice asociaza singuratatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor, sau lipsa unui ajutor practic.
Numarul femeilor afectate de singuratate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor.

Persoanele care locuiesc in mediul urban sunt semnificativ mai afectate de singuratate decat cele din mediul rural.
Singuratatea nu este neaparat legata de absenta fizica a celor apropiati: 50% din cei care locuiesc cu cineva se simt totusi singuri.
Cu cat inainteaza in varsta, cu atat mai apasator devine sentimentul de singuratate.
Distanta mare si starea de sanantate sunt motivele principale pentru care varstnicii nu reusesc sa se vada mai des cu persoanele cu care pastreaza totusi contactul.

Daca ar putea imbunatati un singur lucru din viata lor, 3 din 10 respondenti ar alege comuniunea/comunicarea cu semenii.
Varstnicii care fac parte din familii extinse duc o viata mai activa prin prisma activitatilor pe care le desfasoara pentru a ajuta familia si au in continuare sentimentul utilitatii. isi extrag forta si energia din aprecierea pe care o primesc din partea celorlati.
Varstinicii intelectuali raman activi prin intermediul cartilor si a evenimentelor in care se implica, precum activitatile de voluntariat sau proiectele desfasurate in comunitate.
in cazul varstnicilor institutionalizati, viata activa este restrictionata, activitatile pe care le pot intreprinde sunt in stransa legatura cu posibilitatile oferite de catre institutia in care sunt rezidenti.
Sursele preferate de informare sunt, in ordinea credibilitatii: apropiatii, expertii, televiziunea, institutiile, radioul, ziarele. Cei din mediul urban au mai multa incredere in televiziune, presa, internet, persoane si institutii acreditate decat cei din mediul rural.

in schimb, cei din mediul rural au mai mare incredere decat cei din urban in familie, prieteni si cunostinte.
Subiectele care ii intereseaza pe varstnici sunt, in ordinea importantei: boli si tratamente, pensii si ajutoare, politica, stiri diverse (mondene), autoritati care ii pot ajuta, stiri economice, cumparaturi mai ieftine, evenimente culturale.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este una dintre putinele organizatii non-guvernamentale care deruleaza programe sociale dedicate seniorilor, avand o experienta de 25 de ani. De-a lungul timpului, Fundatia a venit in sprijinul varstnicilor din Romania prin programe menite sa creasca calitatea vietii acestora lor, precum Fondul special pentru Batrani, reteaua Pentru Seniorii Nostri,

Niciodata Singur – voluntari aproape de varstnici, campania nationala Flori pentru Suflet, Centrele comunitare intergenerationale sau Telefonul Varstnicului. Peste 171.000 de persoane au primit sprijinul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, cu implicarea voluntarilor si mobilizarea partenerilor institutionali si a intregii comunitati.

in cadrul unei conferinte ce a avut loc la inceputul lunii decembrie, sociologi si experti ai varstei a III-a , precum si reprezentanti ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei si ai asociatiei franceze les petits freres des Pauvres au dezbatut problematica singuratatii, modele de bune practici pentru combaterea efectelor izolarii sociale si au propus solutii concrete de interventie pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale varstnicilor din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here