Germania vrea sa atraga muncitori din afara Uniunii Europene

0
885
muncitori-constructie-santier

Germania a publicat luni o lista de tipuri de locuri de munca accesibile muncitorilor din afara Uniunii Europene, deschizand calea unei imigratii selective, in fata unei penurii de personal in anumite domenii, anunta Mediafax.

Este pentru prima oara cand Germania publica o astfel de lista, redactata de Guevern impreuna cu Agentia pentru Locuri de Munca.

Statul german a facilitat anul trecut obtinerea dreptului de rezidenta pentru personalul de inalta calificare, iar autoritatile vor acum sa permita si personalului cu studii medii, respectiv electricieni, infirmiere, personal pentru casele de batrani, sa se instaleze mai usor in Germania.

Conditia pentru strainii care vor sa lucreze in Germania este sa prezinte o diploma profesionala in domeniul in care vor sa activeze.

Pana in prezent, Germania incheia acorduri bilaterale intre agentiile pentru locuri de munca atunci cand avea nevoie de un anumit personal, a precizat un purtator de cuvant al Ministerului Economiei. El a dat ca exemplu cazul asistentelor medicale din Filipine si Croatia.

Cu un somaj in scadere si o populatie imbatranita, Germania are deficit de forta de munca calificata si vrea sa atraga personal din tari europene vecine sau din state mai indepartate.

Un studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a aratat anul trecut ca Germania recurge prea putin la mana de lucru straina, in special cu studii medii, pentru a compensa impactul imbatranirii populatiei asupra pietei muncii.

Germania atrage in fiecare an circa 25.000 de angajati straini, din afara Uniunii Europene si a Asociatiei europene de liber-schimb, respectiv 0,02% din populatie.

Austria, Danemarca, Canada si Marea Britanie inregistreaza cifre de 5-10 ori mai mari, potrivit OCDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here