Germania ramane "motorul" zonei euro

0
638
germania

germaniaGermania va ramane „refugiul” investitorilor in Europa in contextul crizei financiare, sustine executivul de la Berlin, ca raspuns la decizia Moody’s de a inrautati perspectiva ratingului maxim, AAA, al tarii.

Riscurile din zona euro „nu sunt noi”, iar Germania ramane „intr-o situatie economica si financiara foarte solida”, potrivit Ministerului de Finante. Pe post de contraargument la decizia Moody’s, Berlinul a invocat verdictul pietelor financiare, care imprumuta Germnaia la costuri minime record, transmite Bloomberg.

„Germania isi va apara statutul de «investitie sigura» printr-o politica economica si financiara solida, urmand totodata sa-si patreze responsabil rolul de ancora in zona euro. impreuna cu partenerii, Germania va face tot posibilul pentru depasirea crizei datoriilor cat mai repede posibil”, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Preturile obligatiunilor europene au scazut miercuri, iar randamentele au crescut, dupa ce agentia Moody’s a inrautatit de la stabila la negativa perspectiva calificativelor Germaniei, cea mai mare economie din zona euro, Olandei si Luxemburgului. Toate cele trei state au rating maxim, AAA. Finlanda este singurul stat din zona euro care isi pastreza perspectiva stabila, ca urmare a expunerii limitate prin legaturi comerciale fata de regiune, a indatorarii reduse si sistemului bancar orientat catre piata locala.

Randamentele obligatiunilor germane pe zece ani a avansat cu 0,08 puncte procentuale, la 1,25%, pana la 10:15 (ora Berlinului). Olanda a inregistrat, de asemenea, un avans al randamentelor obligatiunilor pe zece ani, cu 0,1 puncte procentuale, la 1,72%.

Potrivit calculelor Bloomberg, randamentele obligatiunilor guvernamentale scad in jumatate din cazurile in care decizii ale Standard & Poor’s si Moody’s sugereaza ca ar trebui sa creasca. Bloomberg a analizat 314 revizuiri de rating si perspectiva incepand din anii ’70. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here