Fratii Micula ameninta ca vor da statului roman in judecata daca aplica decizia CE

0
754

Fratii Micula vor sa atace in instanta, la forurile europene si nationale, decizia CE potrivit careia statul trebuie sa recupereze de la ei despagubirile acordate in urma sistarii unui program de sustinere a investitiilor in zonele defavorizate, considerand-o abuziva.

„CE nu poate sa invalideze un angajament luat de Romania, pentru ca o putere executiva nu poate anula o hotarare judecatoreasca. Noi nu am primit nicio instiintare de la ei, nici oficiala, nici neoficiala, dar daca vom primi o asemenea decizie, o vom contesta”, a declarat Ioan Micula citat de MEDIAFAX.

El spune ca, in cazul in care grupul detinut de el si fratele sau va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere in instanta de la statul roman despagubiri de 2,5 miliarde de euro, cat valoreaza investitiile facute de ei in Romania.

„Romania are un angajament ferm prin care se obliga sa respecte Tratatul cu Suedia si conventia ICSID. Nicio firma straina nu va mai veni pe teritoriul Romaniei daca nu se respecta conventia ICSID”, a adaugat omul de afaceri.

Potrivit unui comunicat al CE, in urma unei investigatii amanuntite, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca suma platita de Romania celor doi investitori suedezi drept despagubire ca urmare a anularii unei scheme de ajutor pentru investitii incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Beneficiarii trebuie sa ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate in cadrul schemei de ajutoare care a fost anulata.

„Fratii Micula trebuie sa returneze tot ce au primit pana acum ca despagubire de la stat, adica 76 milioane de euro, plus dobanzi. Pentru restul sumei, pana la circa 190 de milioane de euro, castigata in instanta de investitori, banii au fost imobilizati intr-un cont la Trezorerie. Aveam o prevedere in legea ajutorului de stat potrivit careia, daca exista o investigatie la nivelul Comisiei Europene privind un ajutor de stat, furnizorul, adica Ministerul de Finante, va institui masuri asiguratorii pentru ca in cazul unei decizii de recuperare a Comisiei Europene, aceasta sa poata fi pusa in aplicare imediat si astfel sa se respecte legile europene in vigoare. Dupa decizia Curtii de Arbitraj de la Washington, Ministerul Finantelor a virat banii intr-un cont deschis la Trezorerie pe numele fratilor Micula, pentru a nu fi in pericol sa fie executate active din Romania, dar in acelasi timp, ANAF a imobilizat suma in Trezorerie”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au castigat in decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului roman in urma sistarii programului de facilitati fiscale ei urmand sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati.

La 11 decembrie 2013, suma totala datorata de statul roman reclamantilor se ridica la 791,88 milioane de lei (178 milioane euro), noteaza Comisia Europeana.

Ioan Micula spune ca nu au primit niciodata suma respectiva si ca statul roman a tergiversat restituirea ei.

„Nu ne-au dat nici banii si mai fac si scandal. Au incercat tot felul de tertipuri, din 2013 pana acum, ca sa nu ne dea banii”, a precizat el.

Acesta a mai spus ca decizia CE va fi atacata atat in instantele din Romania, cat si in cele internationale.

„Vom ataca decizia peste tot, absolut peste tot unde avem dreptul! Toate pagubele pe care le vom suferi din cauza acestei decizii la vom imputa statului roman. Daca noi pierdem acesti bani si nu putem face fata la plati din cauza asta, vom cere despagubiri de 2,5 miliarde de euro, valoarea investitiilor noastre in Romania”, a mai spus Micula.

CE a informat autoritatile romane, la 31 ianuarie 2014, ca orice plata de despagubiri ar constitui un nou ajutor de stat si trebuie comunicata Comisiei. in februarie 2014, autoritatile romane au informat CE ca au platit partial despagubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanti, respectiv European Food SA. Suma compensata este in valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). Romania a solicitat atunci clarificari Comisiei despre posibilitatea de a plati diferenta unei persoane fizice (fratilor Micula sau oricarei alte persoane fizice desemnate).

In urma informatiilor suplimentare solicitate Romaniei, in martie 2014, CE a avertizat la 1 aprilie ca ar putea emite un ordin de suspendare a platii despagubirilor, pentru a se asigura ca nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Comisia a informat Romania, in 26 mai 2014, ca a decis emiterea ordinului de suspendare, obligand Romania sa suspende orice actiune care ar putea duce la plata restului depagubirilor, intrucat ar reprezenta ajutor ilegal de stat, pana la o decizie finala a compatibilitatii acelui ajutor de stat cu piata interna.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus in 25 februarie 2015, printr-o decizie definitiva, suspendarea executarii silite a deciziei Curtii de Arbitraj de la Washington potrivit careia fratii Micula, proprietarii European Food, trebuie sa primeasca despagubiri de la statul roman.

„Solutia pe scurt: Respinge exceptia necompetentei generale a instantelor de judecata. Admite apelul. Schimba in tot incheierea apelata in sensul ca: Admite cererea. Dispune suspendarea executarii silite a hotararii arbitrale ICSID pronuntata in dosarul nr. ARB/05/20 al Centrului International pentru Solutionarea Disputelor pentru Investitii pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare. Definitiva. Executorie”, a decis Curtea de Apel Bucuresti.

Procesul a fost deschis in anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice.

Fratii Ioan si Viorel Micula, care au si cetatenie suedeza, au sustinut ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in acordul bilateral dintre Suedia si Romania.

Printr-o hotarare arbitrala pronuntata in decembrie 2013 s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia. Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema, se arata in comunicatul Comisiei.

Schema de incurajare a investitiilor retrasa a favorizat in mod selectiv anumiti investitori si, prin urmare, a fost considerata incompatibila cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin faptul ca a platit despagubiri reclamantilor, Romania le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulata. Comisia a concluzionat, prin urmare, ca despagubirile platite constituie ajutor de stat incompatibil si trebuie sa fie rambursate de catre beneficiari.

La 1 februarie 1993, Romania a semnat Acordul european care instituie o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele sale membre, pe de alta parte. in temeiul acestui acord, Romania a fost obligata sa respecte normele privind ajutoarele de stat chiar inainte de aderarea sa la UE.

In 1998, Romania a instituit o schema de ajutoare de stat pentru a atrage investitii in regiunile defavorizate asigurand, printre alte avantaje, reduceri fiscale si scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia sa ramana in vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnata in mod oficial ca defavorizata. Ca parte a procesului de aderare la UE si in vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, Romania a anulat schema in cauza in 2005, deoarece stimulentele oferite in cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru functionare incompatibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here