Franks pune conditii pentru acordarea urmatoarei transe de imprumut: Modificarea ordonantei privind creditele populatiei

0
658
stop-credite-bani

stop-credite-baniModificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma „satisfacatoare” va reprezenta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul stand-by, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

 

„Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci si de Comisia Europeana (…) Da, este o conditionalitate”, a raspuns Franks intrebat daca OUG 50/2010 este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe, scrie MEDIAFAX.

Surse oficiale au declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca FMI a transmis bancilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, in care fiecare institutie de credit va trece pierderile potentiale calculate in cazul in care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.

Franks a avut joi o intalnire cu presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel stefan, pe tema Ordonantei 50/2010.

La finalul intalnirii, Viorel stefan a anuntat ca FMI ar putea conditiona acordarea urmatoarei transe din acordul stand-by de modificarea OUG 50/2010 pana la data de 15 decembrie, unul dintre amendamente vizand eliminarea referirilor la contractele in derulare, scrie MEDIAFAX.

OUG 50/2010 a fost votata de Senat in forma aprobata de Guvern si se afla in prezent la avizare in Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, camera decizionala.

Vioerl stefan declara la inceputul acestei saptamani ca aprobarea OUG 50 in plenul Camerei ar putea avea loc cel mai devreme intr-o luna, adica spre finele lunii noiembrie.

Reprezentantii ANPC au sustinut, marti, in fata delegatiei FMI ca aplicarea OUG 50 la creditele in derulare nu va distorsiona relatia client-banca si au transmis oficialilor Comisiei Europene ca actul normativ respecta legislatia comunitara.

La fel ca si seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, Cerbulescu a caracterizat discutia ca fiind una „fructuoasa”, cu un „intens schimb de pareri”, insa celelalte declaratii ale celor doi oficiali arata clar pozitii divergente.

Presedintele ANPC a aratat ca le-a explicat reprezentantilor institutiilor internationale ca in Romania exista foarte multe litigii privind creditele acordate in perioada anterioara, in anumite situatii cu conditii abuzive.

Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu bancile, iar in spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizari de la clienti.

Oficialul ANPC a aratat ca va mai avea o discutie cu premierul Emil Boc pe marginea observatiilor facute de FMI si CE, dar ca institutia sustine aplicarea OUG 50 si la creditele in derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de catre grupul parlamentar PDL.

Anterior, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca oficialii institutiei financiare internationale sunt ingrijorati in privinta aplicarii directivei Comisiei Europene privind creditele populatiei si la contractele aflate in derulare, intrucat ar putea duce la aparitia unor „efecte negative pentru Romania”, si au cerut reprezentantilor ANPC sa gaseasca o solutie, scrie MEDIAFAX

Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autoritatile romane vor transmite CE ca aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate in derulare reprezinta o optiune nationala, fara a avea legatura cu transpunerea reglementarilor Uniunii Europene.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice un numar foarte mare de contracte incheiate cu clientii.(Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here