Franks: FMI va revizui prognoza privind scaderea PIB; estimarea BERD, de -3%, este pesimista

0
594
fmi-franks

fmi-franksFMI va revizui in urmatoarea perioada prognoza privind scaderea PIB al Romaniei in acest an, in prezent de 0,5%, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care considera ca estimarea BERD privind reducerea PIB cu 3% este pesimista.

„Eu nu as fi atat de pesimist ca BERD. As spune ca prognoza BERD este pesimista”, a declarat Franks, intrebat cum comenteaza prognoza bancii.

El a spus ca principala provocare pentru FMI va fi sa intoarca trendul economiei Romaniei, astfel incat aceasta sa iasa din recesiune.

In ceea ce priveste reformele structurale realizate de statul roman in ultimele luni, Franks a precizat ca exista domenii unde „lucrurile se misca foarte bine”, dar sunt si sectoare in care procesul de reforma trebuie accelerat.

„Trebuie sa mergem inainte cu reforma pensiilor, intarziata in ultimele luni, dar si cu legea salarizarii unice. Per total insa s-a realizat un progres semnificativ in ultimele luni”, a continuat oficialul FMI.

Referitor la tinta de deficit bugetar stabilita pentru acest an, de 6,8% din PIB, Franks a aratat ca este prematur sa se discute despre o posibila modificare a acesteia.

El a explicat ca FMI va discuta despre tinta de deficit bugetar cu Ministerul Finantelor si ca o echipa FMI se afla deja la sediul institutiei pentru a analiza datele.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI, BERD si Banca Mondiala, pe o perioada de doi ani, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat joi ca a inrautatit semnificativ prognoza economica pentru Romania in acest an, de la stagnare la o contractie de 3%, reflectand evolutia din primul trimestru si masurile de consolidare fiscala convenite cu FMI.

O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie – 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie, si in cadrul careia urmeaza sa se discute si despre un nou set de prognoze privind economia.

In urma incheierii celei de-a cincea revizuiri a acordului, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro (769 milioane DST).

Valoarea totala a finantarilor virate pana in prezent Romaniei de catre FMI, din imprumutul stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de circa 10,7 miliarde de euro (9,03 miliarde DST), dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR.

Consiliul FMI a aprobat la inceputul lunii iulie incheierea celei de-a patra revizuiri a acordului stand-by cu Romania, astfel ca institutia financiara a virat cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de 913,2 milioane de euro (769 milioane DST). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here