Fostul presedinte tunisian, condamnat la 16 ani de inchisoare pentru coruptie si frauda imobiliara

0
622
catuse

catuseFostul presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost condamnat joi, in contumacie, la 16 ani de inchisoare pentru coruptie si frauda imobiliara, in doua cazuri de achizitionare si cesiune a unor terenuri, de la inceputul anilor 2000.

Acesta a fost cel de-al treilea proces impotriva fostului presedinte inlaturat de la putere si refugiat in Arabia Saudita, care a mai fost condamnat la peste 50 de ani de inchisoare, in alte doua cazuri, judecate la sfarsitul lui iunie si inceputul lui iulie.

Fiica sa Nesrine si ginerele sau Sakhr al Materi au fost de asemenea judecati in contumacie in dosarele examinate joi. Nesrine a primit opt ani de inchisoare pentru primul dosar, iar Sakhr al Materi a fost condamnat la 16 ani de inchisoare in cele doua dosare, care se refera la achizitionarea si cesionarea a doua terenuri intr-un cartier luxos din Tunis.

Fostul presedinte tunisian este acuzat ca a intervenit personal pentru a-i permite ginerelui sau sa cumpere si sa vanda cele doua loturi, situate pe malurile lacului Tunis. Potrivit responsabilului cu contenciosul statului, Ahmed Bouzekri, prezent la audiere, un raport arata ca terenurile au fost achizitionate la 23 de dinari (11,5 euro) pe metrul patrat, in loc de 350 de dinari (175 de euro), pretul lor real, si au fost vandute la 1.500 de dinari pe metrul patrat. „Faptele dovedesc ca exista infractiuni si excese de putere comise de fostul presedinte pentru cele doua loturi de teren”, a declarat el.

„Este o pierdere pentru stat si bunul public. Noi cerem pedeapsa cea mai mare”, afirmase reprezentantul procurorului dupa citirea capetelor de acuzare. Pentru primul caz, referitor la achizitionarea terenului, Ben Ali si rudele sale au fost condamnati si la plata a 30 de milioane de dinari (circa 15 milioane de euro) fiecare. Ei sunt de asemenea condamnati sa plateasca impreuna statului 20 de milioane de dinari (zece milioane de euro), in calitate de despagubiri. In cel de-al doilea dosar, fostul presedinte si ginerele sau sunt condamnati la plata a 14 milioane de dinari fiecare si a cinci milioane de dinari impreuna, drept despagubiri.

Peste o suta de dosare sunt instrumentate in prezent de justitia tunisiana impotriva fostului presedinte, care trebuie sa raspunda pentru 93 de capete de acuzare, dintre care 35 in fata unei jurisdictii militare. Ben Ali este refugiat de la 14 ianuarie in Arabia Saudita, care nu a raspuns pana acum cererilor de extradare din partea Tunisiei. Sakhr al-Materi, ginerele preferat al lui Ben Ali, este refugiat in Qatar. Intr-un alt proces, care a avut loc joi inainte de audierea consacrata lui Ben Ali, Sofiane, nepotul sau, a fost condamnat la opt ani de inchisoare si la o amenda de 8.000 de dinari, pentru consum de stupefiante.

Sofiane, incarcerat dupa arestarea sa pe aeroportul Tunis-Cartagina la 14 ianuarie, a comparut joi in fata Curtii. El este judecat si intr-un alt dosar, pentru tentativa de a fugi din tara si posesie ilegala de devize, alaturi de alti 22 de membri ai clanului Ben Ali si de sotia acestuia Leila Trabelsi. Acest proces, deschis marti, se va relua la 2 august. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here