Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu a fost arestat preventiv

0
416
catuse

catuseCurtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a fostului director al Termoelectrica Ioan Ungureanu, a executorului judecatoresc si a celor doi avocati acuzati de inselaciune in legatura cu mai multe cesiuni de creanta privind companii de stat.

Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu, executorul judecatoresc Dragos Paul Rocosanu si avocatii Ovidiu Benone Voicu si Ioan Daniel Ionas, ultimul fiind stagiar, au fost retinuti, marti, de procurorii anticoruptie, care au propus Curtii de Apel Bucuresti arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a admis, miercuri, propunerea procurorilor anticoruptie si a emis pe numele celor patru mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestata la instanta suprema.

Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca s-au obtinut avantaje patrimoniale pentru sine sau pentru altul, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, precum si de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.

Executorul judecatoresc Dragos Paul Rocosanu este acuzat de inselaciune, fals intelectual, uz de fals, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Avocatul Ovidiu Benone Voicu este acuzat de inselaciune in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, iar avocatul stagiar Ioan Daniel Ionas de inselaciune, fals in declaratii, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea, in forma continuata.

Anchetatorii au stabilit ca, in august 2007, Termoelectrica SA a chemat in judecata societatea Electrica SA, pentru o datorie pe care aceasta din urma o avea de achitat.

Ulterior, SC Termoelectrica, prin directorul general Ioan Ungureanu, a cesionat in mod ilegal dreptul litigios de creanta avocatului Ovidiu Voicu Benone, dupa care a incheiat cu acelasi avocat un contract de asistenta juridica in litigiul respectiv.

La 30 martie 2009, instanta a obligat societatea Electrica sa achite cabinetului avocatului Voicu suma totala de 31.557.229,06 lei (7.470.000 de euro), suma incluzand datoria initiala, penalitati de intarziere si cheltuieli de judecata.

in perioada aprilie-august 2009, prin manevre frauduloase desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, executorul judecatoresc Dragos Rocosanu, impreuna cu avocatii Voicu si Ionas, au incarcat, in mod nejustificat, nota de plata pe care Electrica urma sa o achite ca urmare a executarii silite, pana la valoarea de 78.654.057,04 lei (18.621.381 euro). Prin aceleasi manevre, suma mentionata, executata silit de la SC Electrica SA a revenit in totalitate societatii comerciale Recovery Best Solution SRL (al carei reprezentant unic este Ioan Daniel Ionas) si cabinetului de avocat Benone Ovidiu Voicu, potrivit DNA.

Procurorii anticoruptie au mai stabilit ca, in 29 mai 2009 si 16 iunie 2009, societatea Electrica platise la Termoelectrica suma totala de 31.539.229,06 lei, in conformitate cu sentinta instantei de judecata.

Pe de alta parte, si Termoelectrica a fost executata silit de Biroul Executorului Judecatoresc Rocosanu, pana la concurenta sumei de 7.812.650 lei (1.851.338 euro).

„La aceasta executare s-a ajuns urmare a faptului ca inculpatul avocat Voicu Benone Ovidiu a falsificat contractul de asistenta juridica ce fusese semnat cu SC Termoelectrica SA (in sensul inscrierii unui onorariu de 5.000.000 lei, in conditiile in care initial nu fusese inscrisa nicio suma) la care s-au adaugat onorariul de executare silita si diferite taxe”, sustine DNA.

Printr-un mod de operare similar, „care a presupus manevre frauduloase (inexistenta titlului executoriu si stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate)”, cei trei acuzati au determinat executarea silita a societatii Asirom Teleorman SA, pana la concurenta sumei de 10.000.000 de lei (2.370.000 de euro).

De asemenea, procurorii mai arata ca Dragos Rocosanu a executat silit un imobil situat in Bucuresti, cu incalcarea drepturilor de creanta a partii vatamate, in favoarea unui alt creditor, neindreptatit.

Ioan Ungureanu a fost numit la conducerea Termoelectrica in septembrie 2007, de ministrul Economiei de la acea data, Varujan Vosganian, fiind eliberat din functie in februarie 2009, de Adriean Videanu, in perioada mandatului acestuia la Ministerul Economiei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here