Fosta sefa a Vamii Ploiesti: Sorin Blejnar este regina

0
648
monede_maini

monede_mainiFostul director al Directiei de Accize si Operatiuni Vamale Prahova Diana Severin sustine ca presedintele ANAF, Sorin Blejnar, este regina si ca in 2009 un apropiat al acestuia i-a solicitat demisia din functia de sef al Vamii Ploiesti pentru ca nu a luat „spaga” si nu a dat mai departe.

Diana Severin, care a fost sef al Vamii Ploiesti intre 25 mai 2009 si 25 mai 2010, cu o intrerupere de o luna, intre 15 iulie si 13 august 13 august 2009, a declarat, joi, ca in iulie 2009 un apropiat al lui Sorin Blejnar, respectiv stefanita Prisacaru, la acea vreme seful Compartimentului Verificari Interne din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, ar fi chemat-o la Bucuresti, unde s-a intalnit cu ea nu la sediul ANV, asa cum stabilisera initial, ci la un restaurant din magazinul Unirea, Prisacaru cerandu-i demisia din functia de sef al Biroului Vamal Ploiesti.

„Mi-a spus ca nu corespund cerintelor ANAF, ca nu am luat spaga si nu am dat mai departe. Mi-a cerut sa-mi dau demisia, spunandu-mi ca e cea mai asteptata demisie, Blejnar o asteapta, intrucat exista un inlocuitor al meu care a plecat deja spre Ploiesti. in aceeasi discutie domnul Prisacaru mi-a mai povestit ca, cu o seara inainte, a fost la Ploiesti, unde a dejucat un accident de masina care urma sa mi se intample”, a declarat Diana Severin.

Aceasta a adaugat ca atunci cand a realizat ce i se poate intampla a demisionat din functie si ca, ulterior demisiei, ar fi mers la Sorin Blejnar si i-ar spus despre demisia sa, iar Blejnar i-ar fi raspuns: „Pai daca nu ai cotizat!”.

Intrebata cine este regina coruptiei din vami, Diana Severin a raspuns: „Dupa ceea ce mi s-a intamplat, in urma afirmatiilor lui Blejnar si ale lui Prisacaru, consider ca Blejnar este regina”.

„Eu am fost eliminata din sistem pentru ca nu m-am numarat printre verigile slabe. Nu au putut sa ma controleze si am fost incomoda. in plus, presedintele Blejnar mi-a spus ca scriu prea mult, ca lucrurile se pot rezolva si vorbind”, a mai sustinut Busoi.

Intrebata ce anume a „scris”, Diana Severin a raspuns ca una dintre peoblemele pe care le-a semnalat a fost legata de faptul ca, in perioada in care a condus DJAOV Prahova, vama din Ploiesti a functionat intr-un spatiu care apartine unei firme de comisionariat vamal, firma care primea de la vama o chirie lunara de 200 de milioane de lei vechi, la care se adaugau TVA si costurile pentru utilitati.
In plus, Diana Severin a spus ca sumele platite de ANV pentru utilitatile la Vama Ploiesti erau de ordinul zecilor de milioane de lei vechi, in conditiile in care iarna in cladire erau cinci grade, iar vara nu se putea sta din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

„Se plateau zeci de milioane de lei vechi pe luna. Sunt lucruri pe care le-am semnalat in scris, Exista documente care arata ca ANV are in administrare un teren de 6 hectare, cu cladiri care pot fi compartimentate si unde poate fi mutata Vama Ploiesti, astfel incat sa nu se mai achite acea suma lunar. La vremea respectiva am comunicat aceste lucruri domnului Blejnar, a spus ca se va ocupa de acest lucru. Nu s-a intamplat nimic, cel putin cat am fost eu director. Nu cred ca situatia s-a schimbat de atunci. Vama Ploiesti tot acolo functioneaza”, a spus Diana Severin.

Aceasta a adaugat ca, in plus fata de chirie, pe vremea cand conducea Vama Ploiesti firma de comisionariat in imobilul careia functioneaza vama percepea 300.000 de lei vechi de la fiecare camion care intra in vama.

„Erau niste sume fantastice care intrau in bugetul acestui comisionar vamal”, a adaugat Severin.

Diana Severin a spus ca, la mai putin de o luna de cand si-a dat demisia, la solicitarea lui stefanita Prisacaru, a dat din nou concurs pentru postul de director al Directiei de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Prahova si ca a luat concursul, ramanand director pana in 25 mai 2010, cand Curtea Constitutionala a declarat ca fiind neconstitutionala legea in baza careia au fost numiti pe functii directorii institutiilor deconcentrate.
Intrebata cum a ajuns prima data director al DJAOV Prahova, Diana Severin a raspuns ca a dat concurs.

Ea a spus ca a fost membru PDL.

Diana Severin a tinut sa precizeze ca nu i s-au cerut bani pentru a ocupa functia de director la vama.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, Sorin Blejnar nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzatiile Dianei Severin.

Procurori din structura centrala a DNA si politisti din cadrul IGPR au facut, joi la pranz, mai multe descinderi in Vama Ploiesti.

Directorul Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, a fost ridicat de catre anchetatori si adus la DNA Bucuresti, unde este audiat.

Cornel Costea ocupa aceasta functie ca interimar din vara anului 2010, el nefiind angajat al Autoritatii Nationale a Vamilor, ci detasat dintr-o structura a ANAF, sustine vicepresedintele UNPR Sorin Chivu.

Cornel Costea o inlocuieste ca interimar pe Diana Severin.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, raspunzand acuzatiilor lui Victor Ponta, ca nu el este „regina” de pe tabla de sah a coruptiei din vami si ca daca exista un grup de persoane implicat in „piramida spagilor” organele de urmarire penala trebuie sa-si faca treaba „pana la capat”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here