FMI reduce prognozele de crestere ale economiei mondiale

0
743

FMI a redus estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale pentru acest an si 2014, precum si cele privind Statele Unite, din cauza evolutiilor dezamagitoare din tarile emergente si a incertitudinilor bugetare si monetare din SUA, dar a imbunatatit previziunile pentru zona euro.

In cazul Romaniei, Fondul Monetar International nu a modificat prognoza, anticipand pentru acest an o crestere economica de 2% si de 2,2% in 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al institutiei publicat marti.

PIB-ul mondial ar urma sa avanseze in acest an cu 2,9% si cu 3,6% in 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat in luna iulie de FMI, transmite AFP.

„Cresterea economica mondiala este lenta si nu pot fi excluse noi crize”, se arata in raportul semestrial al FMI, in care Europa nu pare a fi principala sursa de ingrijorare, informeaza Mediafax.

Fondul a imbunatatit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contractie de 0,4%, si a mentinut-o pe cea aferenta anului viitor la o crestere de 1%, remarcand rezistenta economiilor germana s franceza.

Germania va inregistra in acest an un avans economic de 0,5% (in loc de 0,3%), anticipeaza FMI, iar anul viitor de 1,4% (in loc de 1,3%).

Franta va reusi sa evite recesiunea in acest an cu o crestere de 0,2%, potrivit FMI, care anticipa anterior o contractie de 0,1%. Anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (in loc de 0,9%).

Pentru Marea Britanie, estimarea pentru 2013 a fost revizuita in urcare de la 0,9% la 1,4%, iar pentru anul viitor de la 1,5% la 1,9%.

Pentru Spania si Italia, FMI anticipeaza contractii economice in acest an. Spania va reveni anul viitor la un avans economic de 0,2%, iar Italia la o crestere de 0,7%.

tarile emergente din Europa, in care FMI include sapte tari membre ale Uniunii Europene, intre care si Romania, si doua din afara acesteia, vor continua in 2013-2014 o redresare moderata, dar o recesiune prelungita in zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, noteaza autorii raportului.

Activitatile economice au accelerat in primul semestru in Europa emergenta datorita conditiilor financiare mai favorabile, oferite de relaxarea monetara si imbunatatirea finantarii externe, subliniaza raportul.

in afara Romaniei, celelalte state incluse in regiunea Europei emergente sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia, precum si tarile non-UE Turcia si Serbia.

FMI anticipeaza pentru aceasta regiune o crestere economica de 2,25% in 2013 si de 2,75% anul viitor, estimari nemodificate fata de cele din aprilie.

Slovacia, Slovenia, Estonia si Republica Ceha sunt incluse in categoria tarilor avansate.

FMI noteaza ca diferentele dintre statele din Europa emergenta sunt importante, cu o crestere puternica in Turcia si tarile baltice, o redresare in curs in Europa de Sud-Est si Ungaria si continuarea incetinirii in Polonia.

Turcia va inregistra potrivit raportului o crestere a PIB de 3,8% in acest an si de 3,5% in 2014.

in Polonia, cresterea va incetini la 1,25% in 2013, dar se va accelera la 2,25% in 2014, economia tarii fiind influentata de problemele din zona euro.

Economia Ungariei va urca timid in acest an, cu un avans de 0,2%, urmat de o crestere de 1,25% anul viitor. Bulgaria va inregistra in 2013 o crestere economica de 0,5%, iar anul viitor de 1,6%.

In cazul Statelor Unite, Fondul anticipeaza ca vor fi cu certitudine motorul cresterii mondiale, dar economia va fi constransa de taierile bugetare masive, in lipsa unui acord in Congres. Din acest motiv, FMI a redus estimarea pentru acest an cu 0,1 puncte, la 1,6%, si cu 0,2 puncte, la 2,6% pentru 2014.

FMI avertieaza ca paralizia bugetara care afecteaza Statele Unite de o saptamana ar putea fi foarte dureroasa daca se va prelungi.

Fondul este ingrijorat si de repercursiunile restrangerii achizitiilor de obligatiuni de catre Rezerva Federala americana, care risca sa accentueze retragerile de capital din tarile emergente.

Impactul ar putea fi cu atat mai mare cu cat China si un numar tot mai mare de economii emergente ajung la capatul unui ciclu de crestere economica puternica.

Comparativ cu estimarile din luna iulie, FMI a redus prognoza pentru 2013 privind evolutia economiei Chinei cu 0,2 puncte, la 7,6%, iar pentru anul viitor cu 0,4 puncte, la 7,3%.

Fondul a redus estimarea de crestere a economiei Indiei cu 1,8 puncte, la 3,8% in 2013. Pentru Rusia, estimarea a fost micsorata cu un punct procentual, la 1,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here