Eugen Teodorovici: “Pana la sfarsitul anului, Romania va primi peste 500 de milioane de euro, destinati mediului privat”

0
776

Comisia Europeana a decis ieri deblocarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), ca urmare a masurilor implementate de Guvernul Romaniei pentru a elimina deficientele semnalate si care au dus, anul trecut, la pre-suspendarea programului. Cu ocazia acestui anunt, i-am solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, un scurt interviu:

Ce masuri ati luat, pentru a convinge Comisia Europeana sa deblocheze acest program?
in primul rand, se stie foarte bine ca unul dintre motivele pentru care Comisia a blocat acest program destinat mediului privat a fost faptul ca in sistem au existat mai multe deficiente, in special in ceea ce inseamna conflict de interese si fraude pe care companiile private, sa spunem asa, le-au facut. Astfel ca, primul lucru pe care l-am facut a fost de a descentraliza, de a delega de la nivelul central, al Autoritatii de Management pentru Programuil Operational de Competitivitate, catre regiuni, implementarea axei pentru IMM-uri. Deci, cele 8 regiuni existente astazi au preluat de la Ministerul Economiei – cel care avea functia de Autoritate de Management – implementarea Axei 1, destinata mediului privat. Aceasta a fost una dintre principalele masuri apreciate de Comisie. De asemenea, am rezolvat si alte deficiente semnalate la nivel central, precum fraudele in achizitiile publice si nu numai, pentru a evita situatii similare perioadei 2009 – 2011, cand au fost semnalate neregulile. Desigur ca, in spatele principalelor masuri pe care le-am luat, au existat si altele, pe care Comisia Europeana le-a considerat ca fiind suficiente pentru a debloca acest Program Operational.

Ce suma a fost deblocata pentru Romania si cand vom primi acesti bani?
Programul in sine are peste 3 miliarde de euro, ca si alocare financiara totala, bani destinati in principal mediului privat. insa, odata cu deblocarea de acum, in Romania vor intra pana la final de an peste 500 de milioane de euro. Sunt platile pe care deja Guvernul le-a facut din Trezorerie pentru mediul privat, pentru a continua aceste proiecte, deci, pentru a evita blocarea la nivel de proiect. Vom primi sumele imediat ce va fi procesat, la nivelul Comisiei, ceea ce noi am trimis la Comisia Europeana.

Cu cat va creste gradul de absobtie pe acest Program Operational, ca urmare a deblocarii sale?
inca nu am facut un calcul exact, insa – daca va intra peste o jumatate de miliard de euro – rata de absorbtie pe acest Program Operational se va dubla, cu siguranta, ba chiar mai mult. Dar noi nu ne vom opri aici, pentru ca in aceasta toamna au mai fost semnate contracte de finantare cu peste 500 de beneficiari privati, contracte care – cumulat – depasesc valoarea de 100 de milioane de euro, iar in perioada imediat urmatoare vom semna alte contracte, de circa 200 de milioane de euro. Acestia sunt bani care, automat, sunt si trimisi catre proiecte, catre piata si care, desigur, se vor intoarce in facturi, pentru rambursare. Deci, acest trend pozitiv va continua pana la final de an si anul viitor. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here