FMI incepe marti a saptea misiune de evaluare a Romaniei

0
684
fmi

fmiDe rezultatele misiunii de evaluare care va incepe saptamana viitoare depinde acordarea ultimei transe din imprumutul extern, dar si conditiile unui nou acord cu FMI, transmite Realitatea.net.

Romania se pregateste pentru o noua saptamana de foc in care Guvernul isi va prezenta din nou temele in fata expertilor Fondului Monetar International. O misiune a Fondului Monetarul Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, se va afla la Bucuresti, in perioada 25 ianuarie – 8 februarie 2011, pentru a saptea evaluare din cadrul Acordului Stand-By. Vizita misiunii FMI va avea loc impreuna cu cele ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Jeffrey Franks va avea luni o serie de intalniri pregatitoare la Bucuresti.

De rezultatele misiunii de evaluare care va incepe saptamana viitoare depinde acordarea ultimei transe din imprumutul extern, dar si conditiile unui nou acord cu FMI.

Din imprumutul extern de aproape 20 de miliarde de euro semnat de tara noastra in 2009, mai avem de primit ultima transa de la FMI in valoare de 900 de milioane de euro. De la Comisia Europeana ar mai trebui sa incasam 1,4 miliarde de euro si 400 de milioane de la Banca Mondiala. Pentru a primi si acesti bani, Guvernul trebuie sa respecte mai multe promisiuni facute FMI-ului. Printre acestea: nemodificarea principalelor taxe in 2011, un deficit bugetar mai mic de 4,4% si restructurarea companiilor de stat cu probleme.

Tot de misiunea de evaluare care incepe peste doua zile, depind si negocierile privind un nou acord de imprumut. Vorbim de un acord de tip preventiv cu FMI, in vloare de 3,7 miliarde de euro si alte 3 miliarde de euro de la Comisia Europeana. Din 1972, de cand a devenit stat membru al fondului, Romania a avut pana in 1989 trei integeri de imprumut cu cei de la FMI din care doar doua au fost finalizate. Au mai urmat dupa 1989 alte 8 acorduri, insa doar unul a fost finalizat. (Sursa: Realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here