Basescu, huiduit la manifestatiile organizate la Iasi de Ziua Unirii

0
775

iasul-vechiPresedintele Traian Basescu a declarat luni in fata participantilor la manifestarile organizate la Iasi de Ziua Unirii Principatelor, ca modernizarea statului nu este o himera, o lozinca sau dorinta cuiva, ci o necesitate pentru viitorul tarii, el fiind huiduit si fluierat de oameni, transmite MEDIAFAX.

Seful statului a spus, la inceputul discursului sau, ca o sarbatoare trebuie in primul rand respectata si trebuie sa fie un pilon in legatura cu care romanii sa se gandeasca la viitor.

Traian Basescu: O sarbatoare trebuie in primul rand respectata

„Nimeni nu are secretele viitorului. Privind in istorie, trebuie sa observam ca marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, de respectul fata de momentele pe care inaintasii nostri le-au valorificat”, a spus presedintele.

El a adaugat ca Unirea din 1859 a marcat un moment fundamental in istoria romanilor, care nu ar fi fost valorificat daca nu ar fi fost apoi razboiul de independenta si momentul inaltator de la 1918.

„Marea Unirea nu s-a realizat nici in birouri, nici intr-un oras. S-a realizat cu sacrificiul generatiei tinere, care a pus tara mai presus chiar decat viata, o generatie care a stiut sa fie unita, care a stiut sa fie puternica”, a declarat Traian Basescu.

seful statului a mai spus ca ultimii ani reprezinta o perioada in care toti ar fi trebuit sa inteleaga faptul ca „modernizarea statului roman nu este o himera, nu este o lozinca, nu este o dorinta a cuiva, ci este o necesitate a romanilor, o necesitate a viitorului acestei tari”.

Presedintele le-a urat romanilor sa aiba taria sa continue reforma in sanatate, in educatie, sa faca reforma in justitie, in agricultura, „adica sa modernizeze tara”.

„La multi ani si putere sa va faceti tara asa cum o vreti”, le-a urat Basescu oamenilor.

El a fost huiduit si fluierat pe tot parcusul discursului, care a durat aproximativ cinci minute.

Dupa discurs, Basescu a depus o coroana la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, fiind de asemenea huiduit.

Toate oficilaitatile prezente la manifestari au depus apoi coroane de flori la statuia domnitorului, apoi s-au prins in Hora Unirii.

Pentru cateva momente, presedintele s-a prins si el in hora Unirii, dupa care s-av retras in hotelul aflat in Piata Unirii.

Constantin Simirad: Aceasta manifestare va ramane in istorie drept una odioasa

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a declarat in fata participantilor la manifestarile de la Iasi ca in Piata Unirii au fost adusi oameni cu autobuzele, adaugand ca vede o satisfactie pe chipul celor adusi aici.

„Este o satisfactie de pubertism intarziat. Nu ne caracterizieaza ce s-a intamplat aici. E o actiune pe care nu o agreez. Legea ospetiei a fost incalcata. Domnule primar, sa va fie rusine pentru organizarea acestei manifestari”, a spus Simirad.

Primarul Iasiului Gheorghe Nichita: Va implor sa respectam aceasta sarbatoare

„Va invit, va implor sa respectam aceasta sarbatoare a natiunii, sa lasam deoparte discutiile persoanele si sa aratam ca ne respectam idealurile”, si-a inceput Nichita discursul in fata celor aproximativ o mie de persoane adunate in piata.
Presedintele Traian Basescu a ajuns luni dimineata in Piata Unirii din Iasi, unde au loc manifestarile de Ziua Unirii, in prezenta a aproximativ o mie de persoane, seful statului fiind puternic huiduit din multime. Presedintele a primit onorul Garzii Militare, in timp ce din multimea adunata in Piata Unirii se auzeau huiduieli si fluieraturi. De asemenea, unii dintre participanti au strigat „Hotii”.

Pentru scurt timp, presedintele si-a parasit locul amenajat pentru oficialitati si a mers sa discute cu un grup de militari in rezerva care il huiduiau si scandau „Demisia”, dupa ce s-a consultat cu seful dispozitivului de securitate al SPP.

El a stat de vorba cu acestia cateva minute, dupa care s-a intors pe scarile de langa scana amenajata in piata.

in multime se afla si liderii PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, dar si presedintele Senatului, Mircea Geoana.

La manifestarile organizate la Iasi la implinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane participa si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udreasi ministrul de Externe Teodor Baconschi.

in programul manifestarilor organizate la Iasi figureaza discursuri ale oficialitatilor, un ceremonial religios, depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, defilarea garzii de onoare, precum si hora Unirii.

Dupa terminarea manifestarilor din Piata Unirii, oficialitatile se vor deplasa la Biserica Trei Ierarhi, unde vor depune coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Primaria si Garnizoana Iasi vor oferi aproximativ 5.000 de portii de fasole cu carnati participantilor la manifestarile din oras, actiunea urmand sa aiba loc in centrul municipiului. in oras vor fi impartite 5.000 de stegulete tricolore si 2.500 de cocarde.

Primaria Iasi a alocat aproximativ 500.000 lei pentru organizarea manifestarilor dedicate Unirii Principatelor.

Liderii locali ai PSD si PDL Gheorghe Nichita si Mihaela Popa au facut apel atat la politicieni, cat si la simpatizantii partidelor sa nu politizeze festivitatile de la Iasi organizate de Ziua Unirii.

Presedintele Traian Basescu este asteptat, luni dupa-amiaza, si la manifestarile organizate de Ziua Unirii la Focsani.

La manifestarile de la Focsani si-a anuntat prezenta si presedintele PSD, Victor Ponta, care va fi insotit de Ecaterina Andronescu, Ilie Sirbu, Dan Nica si Dan sova.

Manifestarile dedicate aniversarii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane se vor desfasura in Piata Teatrului „Maior Gheorghe Pastia” incepand cu ora 15.00. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here