FMI crede ca economia nu scapa nici in 2011 de recesiune

0
704
fmi-sigla

fmi-siglaRomania intra de luni intr-o noua runda de negocieri cu FMI si Comisia Europeana, avand pe masa spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune in 2011, cand scaderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirma surse oficiale, citate de Ziarul Financiar.

 Dupa ce economia a cazut cu 7% in 2009, pentru 2010 ar urma sa fie luata in calcul o prognoza revizuita de contractie cuprinsa intre 1,5% si 1,8% din PIB, scrie Ziarul Financiar.

Noua estimare apare deja drept optimista avand in vedere ca multi analisti din banci avanseaza scaderi de 3%. Asta-primavara, FMI anticipa ca economia romaneasca avea sa „decoleze” in 2011, cu o crestere de 5,1%, insa chiar si socotelile institutiei de la Washington continua sa fie date peste cap de realitate.

in scrisoarea de intentie pe care autoritatile romane au trimis-o conducerii FMI pe 16 iunie, inca era prevazut un scenariu de crestere economica zero sau usor negativa.

Dupa majorarea TVA la 24%, Ministerul Finantelor a inceput sa ia in calcul o scadere de cel putin 1,5%.

Catalin Pauna, economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania, considera totusi pozitiv faptul ca declinul economic franeaza vizibil fata de anul trecut.

„Contractia economica in 2010 va fi mult mai redusa decat in 2009. Romania isi revine incet-incet. Iese din criza economica. Ajustarea PIB va fi pe o usoara panta descendenta.”

El considera ca exporturile nete ar putea sa aiba o contributie pozitiva in acest an, semnale favorabile fiind asteptate si de la formarea bruta de capital fix.

In acest context, o discutie importanta in cadrul discutiilor cu FMI se va concentra pe rectificarea bugetului pentru ultima parte a anului, in conditiile in care declinul economic a continuat sa afecteze incasarile bugetare, care sunt cu circa 1% din PIB sub nivelul programat.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu afirma ca tinta de deficit bugetar de 18,2 mld. lei pentru sfarsitul semestrului I a fost respectata.

„Vom vedea daca e sa renegociem tinta indicativa anuala de 6,8% din PIB.”

El spune ca a remarcat in iunie o revigorare a veniturilor, in principal din TVA, fara a putea diferentia cat este efectul cresterii vanzarilor si cat al intaririi colectarii.

Pentru mentinerea sub control a deficitului bugetar in aceasta luna nu s-au facut cheltuieli de investitii de la bugetul de stat, iar pentru restul anului cheltuielile vor fi aprobate in baza unui set de prioritati: nu se incep proiecte noi si se finalizeaza doar cele aflate in faze avansate.

Misiunea FMI va evalua efectele majorarii intempestive a TVA la 24% si va incepe discutiile cu Ministerul Finantelor asupra unor posibile recalibrari fiscale in 2011.

O alta problema delicata va fi finantarea deficitului bugetar pana la sfarsitul anului, in conditiile in care Finantele continua sa respinga ofertele bancilor care cer dobanzi mai mari de 7% pe an, iar conditiile de piata tind sa se inrautateasca dupa cum avertizeaza si banca centrala.

Potrivit angajamentului luat fata de FMI, Trezoreria statului trebuie sa ajunga la un buffer de lichiditati care sa acopere finantarea deficitului si a rambursarilor de datorii pe patru luni in avans.

„In ceea ce priveste finantarea deficitului bugetar, costurile sunt importante. Chiar daca tendinta este descendenta, deficitele bugetare raman mari, iar datoria publica creste rapid. Autoritatile trebuie sa se gandeasca la surse ieftine, iar finantarea multilaterala de la institutiile financiare internationale este o solutie pe termen scurt”, spune Pauna.

BERD a anuntat ieri o prognoza de scadere a economiei romanesti cu 3% anul acesta, iar pentru 2011 vede crestere zero.

Trimestrul al treilea din acest an ar urma sa fie cel mai prost, cu o cadere de 4,3% fata de acelasi trimestru din 2009.

Totusi, analistii BERD estimeaza ca trimestrul al doilea a inregistrat o crestere pozitiva de 0,8% fata de trimestrul I, insa tentativa de iesire din recesiune nu are sa fie intarita in trimestrul al treilea, cand se asteapta la o scadere de 0,2% fata de T2.

Potrivit estimarilor analistilor, Romania va fi printre putinele tari europene care vor ramane in recesiune in acest an, urmand sa inregistreze chiar o contractie mai mare decat Bulgaria sau Croatia.

In schimb, Cehia, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia, Turcia si Ucraina vor inregistra cresteri economice de pana la 4-5%.

Desi la inceputul anului analistii economici erau mult mai optimisti si aveau chiar previziuni pozitive, acum tot mai multi dau ca sigura scaderea PIB cu 3% in 2010.

Lipsa de flexibilitate a structurii economiei si lipsa de coerenta a politicilor guvernamentale par sa fie principalii factori care determina volatilitatea foarte mare a prognozelor.

In 2009, in timp ce criza ravasea mediul de afaceri, cu mii de insolvente si zeci de mii de angajati concediati, toti oamenii de afaceri isi puneau sperantele in 2010, asteptandu-se la un an mai bun, insa odata cu noile previziuni acestia au fost pusi in situatia de a-si reface planurile.

Pana la finalul anului prognozele ar putea deveni mai pesimiste, avand in vedere inrautatirea pe zi ce trece a activitatii economice si perspectiva impozitarii tuturor veniturilor.

A doua jumatate a anului se contureaza a fi mult mai dificila, in conditiile in care se vor vedea efectele reducerii salariilor bugetarilor cu 25% si ale majorarii TVA la 24%.

In primul trimestru economia Romaniei a scazut mai putin decat estimarile, insa tarile vecine au revenit in teritoriul pozitiv.

In timp ce in Romania PIB-ul a scazut in primele trei luni din acest an cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care, cu exceptia industriei, toate celelalte sectoare au ramas in teritoriul negativ, in Cehia, de exemplu, economia a avansat cu 1,2% fata de primele trei luni din 2009, in timp ce in Ungaria cresterea PIB s-a situat la 0,1%.

Consumul intern era vazut chiar si inainte de anuntarea masurilor de austeritate ca fiind principala piedica pentru revenirea economiei.

In schimb, cele mai multe asteptari au fost indreptate catre exporturi, care au intrat in teritoriul pozitiv la sfarsitul anului trecut si au inregistrat o crestere de doua cifre in primul trimestru, contribuind astfel la ameliorarea declinului economic.

Masurile de austeritate anuntate de Guvern vor presa asupra economiei, pentru ca oamenii vor avea mai putini bani la dispozitie si astfel vor cheltui si mai putin decat pana acum.

In primul trimestru, consumul privat s-a restrans cu 4% fata de intervalul similar din 2009, in conditiile in care acesta are cea mai mare contributie la formarea PIB. Sentimentul scazut de incredere in randul companiilor va intarzia si reluarea investitiilor private.

Unii analisti estimeaza revenirea consumului pe o usoara crestere anul viitor, dupa doi ani de declin, insa veniturile disponibile vor scadea in termeni reali din cauza cresterii anticipate a inflatiei.

In primul trimestru din acest an industria a crescut cu 4,2%, in timp ce sectorul constructiilor a continuat sa scada cu 17,9%. Serviciile au ramas in teritoriul negativ, chiar daca ritmul de scadere s-a redus la -2%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here