FMI avertizeaza Spania cu privire la deficitul bugetar

0
645
deficit-bugetar

deficit-bugetarSpania va rata, probabil, tinta de deficit bugetar pentru acest an, iar statul ar trebui sa adopte reforme mai ample pentru a-si reduce indatorarea, potrivit Fondului Monetar International (FMI).

Guvernul de la Madrid ar trebui sa diminueze deficitul bugetar la 5,3% in acest an, de la 8,5% anul trecut. Multi economisti au afirmat ca tinta este nerealista, informeaza BBC.

Potrivit FMI, Spania trebuie sa stranga venituri din taxe si sa analizeze noi reduceri de cheltuieli. Totusi, a avertizat institutia internationala, Spania nu ar trebui sa-si reduca deficitul prea rapid, avand in vedere recesiunea foarte puternica si somajul deja ridicat.

Spania are cel mai ridicat somaj din zona euro, cu aproape una din patru persoane fara loc de munca.

Statul a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute un program de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, cu fonduri de la statele zonei euro. La inceputul anului, guvernul a decis reduceri de cheltuieli de 27 de miliarde de euro, parte a unuia din cele mai dure programe de austeritate din istoria tarii.

Reducerile de cheltuieli si majorarile de taxe au subminat, insa, recuperarea economica a tarii. Spania este din nou in recesiune, iar bancile au un deficit important de capital, avand in vedere prabusirea pietei imobiliare.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here