Finantare nerambursabila de 181 milioane de franci elvetieni

0
772

Guvernul elvetian a aprobat Acordul-cadru pentru finantarea nerambursabila de 181  milioane de franci elvetieni  pe care o va acorda Romaniei.

 In cadrul reuniunii din data de 23 iunie 2010, Consiliul Federal Elvetian a aprobat Acordurile-cadru bilaterale cu Romania si Bulgaria. Aceste acorduri reglementeaza continutul si punerea in aplicare a contributiei financiare elvetiene de care vor beneficia cele doua state, Romaniei revenindu-i o finantare nerambursabila in valoare de 181 milioane franci elvetieni (cca. 130 milioane euro).
Romania poate angaja fonduri in termen de 5 ani de la data aprobarii creditului cadru de catre Parlamentul Elvetian (7 decembrie 2009), perioada destinata platilor efective fiind de 10 ani.
Domeniile eligibile pentru a fi finantate din aceasta contributie sunt:
securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme;
mediul si infrastructura;
promovarea sectorului privat;
dezvoltarea sociala si a resurselor umane.

Acordul cadru urmeaza sa fie aprobat si de Guvernul Romaniei in perioada imediat urmatoare si cuprinde regulile de implementare a  programului de cooperare elvetiano-roman, in baza carora aplicantii pot depune proiecte cu finantare nerambursabila.
Ceremonia semnarii Acordului-cadru va avea loc in intervalul iulie-august 2010.

Ministerul Finantelor Publice va reveni cu informatii suplimentare referitoare la conditiile accesarii fondurilor din contributia financiara elvetiana dupa aprobarea acordului in Guvernul Romaniei.
In anul 2008, Consiliul Federal al Elvetiei a decis, sub rezerva aprobarii de catre Parlament, extinderea pentru Romania si Bulgaria, a contributiei financiare elvetiene destinate reducerii disparitatilor economice si sociale in cadrul Europei extinse. Valoarea contributiei propuse a fost de 257 de milioane de franci elvetieni, din care Romania urma sa primeasca 70%, respectiv 181 milioane franci elvetieni. Elvetia a mai acordat asistenta financiara nerambursabila pentru cele 10 state membre care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004.

Biroul de presa  Ministerul Finantelor Publice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here