Filmele romanesti "Periferic" si "Morgen", principalele premii la Festivalul de la Salonic

0
639
film_movie

film_movieFilmele romanesti „Periferic”, de Bogdan George Apetri, si „Morgen”, de Marian Crisan, au obtinut principalele premii, incluzand trofeele pentru cel mai bun film, pentru regie si pentru interpretare, la Festivalul International de Film de la Salonic, sambata seara.

 „Periferic” a obtinut premiul pentru cel mai bun film – trofeul Alexandru de Aur -, precum si premiul pentru interpretare feminina, care i-a revenit actritei Ana Ularu.

in schimb, „Morgen” a primit premiul pentru cel mai bun regizor – Marian Crisan-, dar si cel pentru interpretare masculina, obtinut ex aequo de Andras Hathazi si Yilmaz Yalcin.

Filmul „Periferic” spune povestea Matildei, personaj interpretat de Ana Ularu. Eliberata din inchisoare pentru 24 de ore, Matilda planuieste sa fuga din tara si sa inceapa o viata noua. Pana la sfarsitul zilei, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit si, mai ales, copilul lasat in urma. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna doar de o alegere.

„Periferic” este debutul in lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Pelicula ii mai are in rolurile principale pe Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora si Timotei Duma. Pornind de la o povestire scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului „Periferic” este semnat de Tudor Voican si Bogdan George Apetri.

Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Locarno, in cadrul caruia Ana Ularu a primit trofeul Boccalino – premiul criticii elvetiene pentru cea mai buna actrita. Filmul lui George Apetri a mai primit premiul special al juriului pentru scenariu si Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varsovia, unde actrita Ana Ularu a fost de asemenea recompensata cu o mentiune speciala.

Debutul in lungmetraj al lui Marian Crisan, „Morgen”, spune povestea unui barbat – Nelu (Andras Hathazi) care traieste la granita romano-ungara si care, intr-o zi, „pescuieste” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta ii ofera lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treaca ilegal prin Romania. Fara sa inteleaga exact ce vrea sa ii comunice emigrantul, Nelu ia banii si ii promite ca il va ajuta sa treaca granita „maine” („morgen”, in limba germana, n.r.).

Marian Crisan a primit in august, la Festivalul International de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum si premiul ecumenic pentru filmul „Morgen”. De asemenea, „Morgen” a fost recompensat cu Marele Premiu si Premiul Publicului la cea de-a treia editie a Festivalului de Film din Europa Centrala, CinEast 2010, organizata in noiembrie la Luxemburg. De altfel, Marian Crisan a primit, in 2008, Palme d’Or pentru scurtmetraj, pentru „Megatron”.

Cea de-a 51-a editie a Festivalului International de Film de la Salonic s-a desfasurat intre 3 si 12 decembrie. Juriul festivalului a fost prezidat in acest an de criticul si cineastul Michel Demopoulos. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here