Filme de Silviu Purcarete si Ivana Mladenović, la Festivalul International de Film de la Sarajevo

0
521
film_silviu_purcarete

film_silviu_purcareteComedia neagra „Undeva la Palilula” de Silviu Purcarete si documentarul „Lumea in patratele” de Ivana Mladenović au fost selectate in programul CineLink Work in Progress al festivalului International de Film de la Sarajevo, care se

 desfasoara intre 23 si 31 iulie, informeaza site-ul evenimentului.Programul CineLink Work in Progress, care include, anul acesta, sase filme, este dedicat proiectelor care sunt in stadiul de postproductie si ofera creatorilor acestora ocazia de a obtine sprijin financiar.

Sectiunea are doua premii, Post republic Award (constand in servicii de postproductie in valoare de 80.000 de euro) si RestArt Award (servicii de postproductie in valoare de 20.000 de euro). De altfel, filmul „Eu cand vreau sa fluier, fluier” de Florin serban, dublu premiat anul acesta la Festivalul International de Film de la Berlin, a castigat, in 2009, marele premiu al CineLink Work in Progress.

Filmul „Undeva la Palilula”, produs de Libra Film, este debutul in cinematografie al cunoscutului regizor de teatru Silviu Purcarete.

Filmarile au inceput pe 14 octombrie, in Bucuresti, intregul decor al filmului fiind construit intr-un platou improvizat intr-o hala industriala dezafectata de 10.000 de metri patrati din uzinele Republica. Scenografii au recreat atmosfera unui spital de provincie din anii ’60, care are o curte interioara, prin mijlocul careia trece locomotiva unui tren. De asemenea, in platou au fost amenajate si alte decoruri, cum ar fi un lac, o livada, un cimitir, toate acestea in marime naturala.

Protagonistul filmului este Serafim, proaspat absolvent al scolii de Medicina, care primeste repartitie pe termen scurt la spitalul din Palilula – un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinica ginecologica intr-un loc unde nu se naste nici un copil. Palilula e un orasel fantoma, pierdut in mijlocul campiei valahe, un loc unde derizoriul coexista cu lucruri fermecatoare, iar populatia e izolata pentru eternitate in betie, petreceri si orgii. Filmul urmareste periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani si anotimpuri.

Din distributia filmului fac parte actori romani de renume precum Marcel Iures, Marius Manole, Razvan Vasilescu, George Mihaita, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii si Ioana Craciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare „Fateless”, in regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), si „Mansfeld”, de Andor Szilágyi.

Pe de alta parte, „Lumea in patratele” de Ivana Mladenović este un documentar despre viata oamenilor care ies din inchisoare. Productia este semnata de Strada Film, companie care a realizat filmul „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, o pelicula despre viata in inchisoare in care au jucat si detinuti.

Festivalul International de Film de la Sarajevo beneficiaza anul acesta de o prezenta romaneasca. Regizorul roman Cristi Puiu va fi presedintele juriului de lungmetraj fictiune, categorie in care este prezent filmul „Marti, dupa Craciun” de Radu Muntean. Totodata, in competitia dedicata scurtmetrajelor au fost selectate filmele „Lord” de Adrian Sitaru si „Derby” de Paul Negoescu.

In sectiunea speciala Focus, Festivalul de Film de la Sarajevo va prezenta mai multe pelicule, printre care lungmetrajele romanesti „Aurora” de Cristi Puiu si „Medalia de Onoare” de Calin Netzer.

De asemenea, lungmetrajul „Eu cand vreau sa fluier, fluier” de Florin serban va fi proiectat in Open Air Programme al festivalului. Peliculele „Kapitalism – Reteta noastra secreta” de Alexandru Solomon si „Lumea vazuta de Ion B.” de Alexander Nanau au fost selectate in competitia dedicata documentarelor a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Festivalul International de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune. A beneficiat, de-a lungul timpului, de invitati importanti, precum Martin Scorsese, Darren Aronofski, Bono, dar a si oferit sprijin financiar tinerilor artisti din zona.

In 2010, printre invitatii de onoare ai festivalului se numara actorul american Morgan Freeman si regizorul francez Gaspar Noé. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here