Festivalul Enescu, in topul celor mai importante festivaluri de muzica clasica din Europa

0
631
cheia-sol-muzica-clasica

cheia-sol-muzica-clasicaFestivalul International „George Enescu” a fost inclus de The Independent in topul celor mai importante festivaluri de muzica clasica organizate in Europa in aceasta vara, publicatia britanica remarcand si extinderea pe internet a evenimentului romanesc.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului Enescu, The Independent a mai inclus in „galaxia virtuozilor” festivalurile de la Bayreuth (Germania), Verbier (Elvetia), Aix-en-Provence si Saint-Denis (Franta).

Aceste festivaluri au in comun, pe langa apartenenta la „elita muzicii clasice”, faptul ca reprezinta un pas important spre popularizarea unor astfel de manifestari culturale. Prin tehnologia webcasting din ce in ce mai multe persoane se pot bucura de spectacole exceptionale aflate „la un click distanta”, se spune in publicatia britanica.

in articolul intitulat „Un loc virtual in galaxia virtuozilor” este evidentiat faptul ca pasionatii de muzica clasica ce nu isi permit sa cumpere bilete la astfel de evenimente au optiunea de a viziona concertele pe calculator, in confortul propriei case. Unul dintre festivalurile ce a implementat tehnologia live streaming este chiar Festivalul International „George Enescu”.

De altfel, Festivalului International „George Enescu” i se atribuie un rol important in reinventarea si rebrandingul cultural ale „Micului Paris”, intr-o metropola moderna din estul Europei. „Romania poate parea ca nu mai este pe traiectoria corecta, dar cu siguranta nu vrea sa ramana asa”, se spune in The Independent. Unul dintre factorii mobilizatori este chiar Festivalul „George Enescu”, „ce aduce in Bucuresti unele dintre cele mai bune orchestre si solisti din lume”, se mai spune in publicatia britanica.

Cea de-a XX-a editie a Festivalului „George Enescu” aduce in fata publicului iubitor de muzica clasica si noutatea de a putea urmari evenimentele pe internet, in timp real. Astfel, finalele Concursului International „George Enescu” – pian si vioara, Gala Laureatilor si evenimentul inaugural al festivalului de pe 1 septembrie (concert Residentie Orchestra din Haga, sub bagheta lui Christian Badea) vor putea fi urmarite live pe www.festivalenescu.ro.

Posibilitatea de a transmite live secvente importante din „galaxia virtuozilor” care poposesc in Romania la Festivalul Enescu, intre 1 si 25 septembrie, contribuie, crede directorul festivalului Mihai Constantinescu, la formarea unei audiente internationale pentru acest eveniment romanesc.

Cea de-a XX-a editie a Festivalului International „George Enescu” are loc intre 1 si 25 septembrie 2011 in Bucuresti, dar si in Cluj-Napoca, Sibiu si Timisoara.

Festivalul „George Enescu” este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, sub directia lui Mihai Constantinescu, in timp ce presedintele si directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender. La organizarea festivalului vor contribui Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune.

Festivalul „George Enescu”, care are loc o data la doi ani, a fost infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viata si creatia marelui compozitor roman. Primele editii ale acestui festival si concurs au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale ale acelei vremi, printre care s-au numarat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here