Fermierii au pichetat Ministerul Agriculturii. Raspunsul ministerului: "Concret, nu sunt bani! "

0
529
greva-agricultura

greva-agriculturaSecretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat, marti, in urma intalnirii cu reprezentantii Federatiei Sindicale Agrostar, ca majoritatea revendicarilor acestora nu pot fi rezolvate, din lipsa de fonduri, reprezentantii Federatiei amenintand cu greve.

 

„Noi pregatim mai multe normative prin care sa satisfacem cererile Agrostar, dar, concret, nu sunt bani”, a spus Radulescu.

El a adaugat ca una dintre revendicari o reprezinta subventia la motorina si, in acest sens, Ministerul Agriculturii a transmis Finantelor un proiect de hotarare prin care acciza la acest tip de carburanti va fi redusa cu 1,16 lei pe litru.

Sindicalistii au adus in discutie si platile de la APIA, iar oficialul Ministerului Agriculturii le-a raspuns ca, daca anul trecut in aceasta perioada nu era facuta nicio plata, acum 380.000 de fermieri au primit integral anul pentru anul trecut.

„Pana in luna aprilie vom plati restantele catre 850.000-900.000 de fermieri si speram sa finalizam toate platile pana la sfarsitul lunii iunie”, a afirmat Radulescu.

El a fost intrebat de catre sindicalisti cand vor fi platite subventiile pentru lapte, carne de porc si carne de pasare, iar raspunsul a fost ca daca se vor primi bani de la Finante platile vor fi facute in prima decada a lunii aprilie.

O alta revendicare, respectiv reducerea TVA pentru alimente la 10%, este, potrivit lui Radulescu, in atributia Ministerului Finantelor. Totodata, el a spus ca subventia de 15.000 de euro pentru fermele de legume si fructe si subventiile pe irigatii nu poate fi acordata.

„Sunt acte pe care le pregatim, desi n-avem bani, precum o subventie pentru carnea de pui si o hotarare pentru subventia pe cap de animal”, a mai spus Radulescu.

El a iesit de la intalnirea cu sindicalistii cu doua sticle de vin falsificat. „Ni le-au dat sindicalistii ca sa ne otravim cu el. Este o imitatie de vin din apa, paie si bataie. Ei ne-au spus, si au spus dreptate, ca 50% din productia de vin din Romania sunt otravuri”, a mai spus Radulescu.

Presedintele Agrostar, stefan Niculae, a declarat, in urma intalnirii cu reprezentantii ministerului, ca este prima oara cand, ca lider de sindicat, participa la o discutie cu o structura a guvernului, „legata de maini si de picioare si impotenta” sa rezolve problemele agricultorilor. El crede ca se incearca o falimentare a agriculturii romanesti.

„Ministrul ne-a spus ca nu sunt bani. Le transmit agricultorilor ca in luna mai ii astept in strada. Daca guvernantii doresc sa aiba drumuri blocate in Romania, sa nu dea drumul la banii pentru agricultura. Ori dispare agricultura, ori dispare Guvernul Romaniei. Va fi una dintre cele mai mari manifestari ale agricultorilor”, a mai spus Niculae.

Reprezentantii Agrostar au pichetat marti sediul Ministerului Agriculturii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here