Exercitiu salvare Salvamont – Salvaspeo Cluj

0
607

Serviciul Public Judetean Salvamont – Salvaspeo Cluj, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, a realizat la sfarsitul saptamanii trecute, primul exercitiu comun de salvare din pestera. Aceasta actiune comuna a avut scopul de a familiariza membri Salvamont cu protocoalele si tehnicile de salvare din pestera precum si de a omogeniza echipa, astfel incat Intr-o interventie reala actiunea sa fie eficienta.

De la infiintarea Serviciului Salvaspeo In cadrul Serviciuluil Public Salvamont Cluj, din 2011, in afara salvatorilor speologi existenti deja In Cluj, cinci membri ai echipei Salvamont au decis sa urmeze primul curs din lungul ciclu de pregatire pentru a deveni salvatori subterani.

In data de 9 iunie 2012, In Pestera din Valea Seaca din zona Vladeasa s-a desfasurat primul exercitiu de salvare din mediul subteran organizat pentru membrii Salvamont-Salvaspeo Cluj. Actiunea a fost coordonata de Vari Laszlo, Consilier Tehnic Salvaspeo.

Traseul a presupus transportul victimei pe o lungime de 456 de metri de la o adancime de -55 m, a durat 7 ore si a implicat 26 de salvatori. Pestera aleasa a fost una scurta dar complexa,  portiunile verticale intercalandu-se cu pante noroioase, dificil de urcat si in mod normal, cu atat mai mult In situatia in care trebuia transportata o targa cu presupusa victima.

Intreaga actiune s-a desfasurat conform unui scenariu aplicat In cazuri reale: cu punct de comanda, cu linie telefonica instalata pe traseul de evacuare precum si cu echipe de salvare, care aveau de indeplinit sarcini bine stabilite de catre coordonatorul salvarii.

Pentru realizarea unei documentari amanuntite o echipa de fotografi a urmarit Intreaga actiune, atat in subteran cat si la suprafata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here