Executia bugetului general consolidat in perioada 01.01. – 31.08.2010

0
869

Conform datelor provizorii, executia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului s-a incheiat cu un deficit de 20,9 miliarde lei, reprezentand 4,09% din PIB.
Ritmul de crestere lunara a deficitului, inregistrat in cursul lunii august, s-a redus la 0,2% din PIB fata de 0,3% cat s­-a  inregistrat in luna iunie si 0,4% in luna iulie.

 
    
1.Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 106,2 miliarde lei, cu 2,9% mai mult, in valori nominale, fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent. 
incasarile au crescut in principal la veniturile din taxa pe valoare adaugata, cu 4,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent si la accize unde incasarile sunt mai mari cu 11,7% la nivelul bugetului general consolidat.
Veniturile din TVA au fost mai mari cu 829 milioane lei (+29,5%) fata de media pe primele sapte luni ale anului, ca urmare a majorarii cotei de la 19% la 24% si respectiv cu 1.254,9 milioane lei fata de perioada similara din anul precedent.
incasarile din TVA pentru operatiuni interne in luna august 2010 fata de august 2009, neinfluentate de rambursarile de TVA au crescut cu 25%, procentul fiind foarte aproape de cresterea cotei de impozitare de la 19% la 24%.
Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorarii nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/EURO luat in calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum si a cresterii cuantumului accizei la unele produse.
se mentin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,0%), impozitul pe venit    (-5,1%) precum si la contributii de asigurari sociale (-5,7%)
au crescut de asemenea incasarile din venituri nefiscale cu 2.231,8 milioane lei, precum si sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana cu 1.162,7 mil. lei
veniturile din capital au crescut cu 65,8% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut ca urmare a virarii la bugetul de stat in luna august a sumei de 228,0 milioane lei, reprezentand contravaloarea unei parti din obligatiunile S.C Rompetrol  S.A.
2.Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 127,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cu mentiunea ca platile lunare s-au redus fata de luna iulie cu 22,6 %.
Cheltuielile de personal au inregistrat in perioada 1 ianuarie-31 august, fata de aceeasi perioada din 2009, o reducere de 6,8% la nivelul bugetului general consolidat cu mentiunea ca la bugetul de stat acestea au crescut cu 1,4% ca urmare a reorganizarii unor institutii publice care au trecut, incepand cu 5 noiembrie 2009, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat  conform  Legii nr. 329/2009.
in luna august cheltuielile de personal au cunoscut o reducere accentuata, fiind prima luna de plata a drepturilor salariale diminuate cu 25%, aferente lunii iulie. Platile lunare  au fost mai reduse cu 38,9% fata de luna iulie 2010 si cu 34,5% fata de luna iunie.
Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului 2009.
La celelate tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent astfel:
la cheltuielile cu dobanzi ritmul de crestere s-a redus in ultimile luni, dar se mentine o depasire pe primele opt luni ale anului cu +27,8%, justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora,
cheltuielile aferente programelor cu finantare UE au crescut cu +127,0%.
cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 10,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent cu precizarea ca in cursul lunii august platile     s-au redus fata de luna precedenta, in special la cele pentru ajutorul de somaj.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 16,9 miliarde lei, respectiv 3,3% din PIB.
Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here