Europa este lider mondial in ceea ce priveste inovatia in domeniul berii artizanale

0
1277

Numarul de noi lansari de bere artizanala in Europa a crescut de mai mult de doua ori din 2013, in conditiile in care continentul depaseste America de Nord in ceea ce priveste inovatia in domeniul berii artizanale, potrivit noilor cercetari realizate de Mintel.

In 2013, America de Nord a dominat industria berii artizanale, la nivel mondial, contabilizand 52% din totalul lansarilor de beri artizanale. De atunci, insa, americanii au pierdut teren. In 2017, 54% dintre lansari au provenit din Europa si doar 19% in America de Nord.

Cifrele Mintel arata ca, in timp ce Statele Unite sunt cea mai inovatoare piata unica din domeniu la nivel global, cu 17% din toate lansarile de bere la nivel global (in 2017), sase din primele zece piete cele mai inovatoare sunt in Europa (care este privita ca un conglemerat de piete).

Jonny Forsyth, directorul asociat al Mintel Food & Drink, a declarat:

“In ultimii ani, interesul pentru berea artizanala a migrat din SUA in Marea Britanie si acum in Europa continentala. Cercetarile noastre sugereaza ca europenii imbratiseaza berea artizanala deoarece cauta oferte noi si mai interesante in comparatie cu optiunile lor obisnuite de bere, in special pe piete precum Germania, unde stilurile de bere au ramas neschimbate de secole.

In timp ce piete ca Germania, Belgia si Republica Ceha sunt inca dominate de propriile lor stiluri de bere atunci cand vine vorba de inovatie, interesul consumatorilor fata de berea artizanala este deja prezent si ofera oportunitati ample pentru producatori.”

Bautorii de bere din Polonia (64%), Franta (63%), Italia (61%) si Germania (50%) sunt interesati sa incerce diferite tipuri de bere artizanala precum IPA (India pale ale) sau alte tipuri de astfel de beri, deja comune pe piata de bere din Marea Britanie, mai matura, comparativ cu cele din Europa continentala.

Europenii sunt, de asemenea, dispusi sa cheltuiasca mai mult pe berea artizanala. Aproximativ jumatate dintre consumatorii de bere din Italia (52%), Franta (51%), Germania (46%) si Regatul Unit (45%) sunt de acord ca berea artizanala merita banii in plus, potrivit lui Mintel.

Forsyth a mai spus ca:

“Berea artizanala este ‘noua categorie premium’ in bere, iar consumatorii sunt fericiti sa plateasca mai mult pentru berea artizanala decat pentru berile produse industrial. Pentru acesti consumatori, berea artizanala satisface dorinta lor de experiente noi, cautand in trecut surse de inspiratie, oferind noi stiluri de bere pe care niciodata nu le-au baut inainte.”

Cu toate acestea, cercetarile Mintel arata ca europenii nu prea fac diferenta dintre o bere “cu adevarat artizanala” si o marca “ce se pretinde a fi precum cea artizanala” produsa de mari fabrici de bere la nivel mondial.

Aproape jumatate dintre consumatorii spanioli de bere (45%) declara ca nu le este clar ce inseamna o bere “ce se pretinde a fi precum cea artizanala” si ca mai putin de o cincime (17%) dintre consumatorii de bere germana declara ca ar avea un impact asupra deciziei de cumparare daca o marca artizanala este detinuta de o mare companie din domeniu, spune Mintel.

Forsyth a concluzionat:

“Termenul de bere ce se pretinde a fi precum cea artizanala nu are o definitie formala fapt care a permis companiilor mari de bere sa valorifice boom-ul berii artizanale, fie prin lansarea propriilor produse in stil artizanal, fie prin achizitionarea de fabrici de bere artizanala, lansand astfel o provocare catre piata in ceea ce ar inseamna ‘artizanal.’

Aceasta practica a marilor producatori de bere care inghit operatori profitabili si mai mici, nu arata semne de incetinire. O definitie la nivel de industrie ar putea fi folositoare atat pentru producatorii mai mici, cat si pentru consumatorii europeni, deoarece multi bautori de bere doresc o mai mare claritate si asistenta ”in navigarea” in aceasta categorie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here