Europa duce lipsa de persoane calificate in noile tehnologii

0
902
calculator-computer

Companii precum Microsoft, PayPal si Fujitsu isi extind investitiile in Irlanda, creand mii de locuri de munca in tara marcata de un somaj aflat la un nivel record, dar se lovesc de o problema comuna si altor state europene, un numar insuficient de persoane calificate pentru posturile respective, anunta Mediafax.

Dupa cinci ani de criza economica, aceasta neconcordanta intre pregatirea fortei de munca si tipul de calificare necesara reprezinta una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confrunta tarile europene, relateaza New York Times.

Sutele de mii de oameni care si-au pierdut locurile de munca si multi tineri care intra pe piata muncii descopera ca pregatirea lor nu se potriveste cu posturile bazate pe inovatie care apar pe continent.

„in toate tarile se anticipeaza ca multe dintre noile locuri de munca vor fi in domeniul economiei cunoasterii. Dar asistam la o nepotrivire ingrijoratoare a competentelor, ceea ce inseamna ca un mare numar de someri nu sunt pregatiti pentru posturile care se ofera”, a aratat Glenda Quintini, economist la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Angajatorii se plang de mult timp ca absolventii nu au competentele necesare. intr-un raport recent, Organizatia Internationala a Muncii a avertizat ca acest fenoment s-a amplificat in Europa, in urma crizei.

Oamenii concediati in sectoarele grav afectate de criza, de la constructii si pana la finante, sunt nevoiti sa se recalifice, in timp ce prea putini absolventi care intra pe piata muncii au optat pentru inginerie, stiinta sau domeniul tehnologiei.

Aceasta neconcordanta are consecinte importante pentru redresarea economica, in conditiile in care somajul din zona euro se mentine peste nivelul de 12%.

Organizatia Internationala a Muncii a avertizat totodata ca aceasta situatie poate contribui la cresterea somajului si ar putea reduce eficienta masurilor de interventie pentru stimularea cresterii economice. si in Statele Unite fenomenul a dus la cresterea somajului de lunga durata, potrivit organizatiei.

Circa doua milioane de locuri de munca din Uniunea Europeana stau neocupate, la fel ca in 2010, in sectoare pornind de la industria hoteliera si pana la programarea IT, potrivit Eurostat.

Un studiu realizat in noiembrie de Eurofound, departamentul de cercetare al UE, a aratat ca, in pofida recesiunii, aproape 40% din companii au raportat dificultati in gasirea de muncitori cu competente adecvate, fata de 37% in 2008 si 35% in 2005.

Problema este in special mai grava pentru companiile a caror activitate se bazeaza pe inovatie, care creaza rapid locuri de munca, odata cu extinderea tehnologiei in toate sectoarele economice.

Pana in 2015, circa 900.000 de locuri de munca vacante in domeniul informatiei si comunicatiilor ar putea sa ramana neocupate in UE, a avetizat recent un raport al UE, iar problema este un motiv serios de ingrijorare pentru competitivitatea europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here