Europa Centrala si de Est iese din criza! Romania mai asteapta!

0
774
Europa

europaFondul Monetar International (FMI) a imbunatatit cu 0,4 puncte procentuale proiectia de crestere economica pentru Europa Centrala si de Est din acest an, la 3,2%, apreciind totodata ca economia globala isi va continua revenirea, in pofida turbulentelor financiare, scrie Mediafax.

Pentru Romania, insa, Fondul isi mentine deocamdata estimarea de scadere a PIB-ului cu 0,5% in 2010.

FMI a mentinut, totodata, la 3,4% estimarea de crestere economica din Europa Centrala si de Est pentru 2011.
 
In plus, institutia financiara internationala anticipeaza ca in ultimele trei luni ale anilor 2010 si 2011, Produsul Intern Brut (PIB) al regiunii va avansa in ritm anual cu 2,3% si, respectiv, 3,5%.
 
Pentru Uniunea Europeana (UE), FMI a mentinut la 1% estimarea de avans economic din acest an si a coborat usor, cu 0,2 puncte procentuale, la 1,6%, prognoza referitoare la 2011.
 
Proiectia privind cresterea economiei globale din acest an a fost ridicata cu 0,4 puncte procentuale, la 4,6%. Estimarea pentru avansul de anul viitor a ramas aceeasi ca in raportul initial, la 4,3%.
 
Referitor la Romania, reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, declara, la inceputul saptamanii, ca inflatia se va dubla in acest an, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24%, dar a precizat ca in ceea ce priveste scaderea economica din 2010, Fondul nu va modifica semnificativ prognoza de minus 0,5%.
 
FMI a decis, vineri, sa elibereze cea de-a cincea transa din imprumutul pentru Romania, in valoare de peste 900 milione de euro, urmand ca o misiune a Fondului sa se afle la Bucuresti la sfarsitul lunii iulie, pentru o noua evaluare care tine de angajamentele asumate de Guvernul Boc. (incont.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here