Eurogrupul al doilea plan de salvare a Greciei de faliment. Bancile vor sterge 107 miliarde de euro din datoria statului elen

0
743
grecia

greciaMinistrii de Finante ai zonei euro au aprobat marti dimineata planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public si o stergere partiala a datoriei grecesti detinuta de creditori privati, au anuntat mai multe surse europene.

„Ministrii (de Finante din zona euro) redacteaza declaratia finala”, a anuntat un oficial european, dupa ce a anuntat ca forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, dupa mai bine de 12 ore de negocieri intense.

Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5 la suta din datoria greaca, afirma o sursa europeana

Bancile vor sterge 107 miliarde de euro din datoria Greciei

Acordul negociat intre Grecia si bancile sale prevede o reducere de 53,5 la suta din valoarea initiala a obligatiunilor pe care acestea le detineau, ceea ce inseamna stergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunta marti un comunicat al comitetului creditorilor privati ai Greciei.

La finalul unor noi negocieri maraton, creditorii privati au acceptat sa-si mareasca participarea la cel de-al doilea plan de sustinere a Greciei, in conditiile in care reducerea prevazuta initial era de 50 la suta. Pierderile reale din conturile creditorilor privati vor fi de peste 70 la suta.

Mai precis, pentru fiecare obligatiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5 la suta din valoarea initiala, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15 la suta, in timp ce 53,5 la suta din obligatiunile initiale se va pierde.

Creditorilor privati li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al caror randament va fi indexat cu cresterea Greciei, ceea ce le va oferi o crestere a veniturilor daca economia elena se va redresa mai repede decat este prevazut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de presedintele Institutului International de Finante, Charles Dallara, si de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat insa ca documentul finalizat marti dimineata trebuie supus aprobarii tuturor membrilor sai.

Grecia scapa de faliment

Cu ajutorul acestui ajutor fara precedent, Grecia urmeaza sa fie in masura sa ramburseze o creanta in valoare de 14,5 miliarde de euro pana la 20 martie si sa evite intrarea in faliment.

Atena a indeplinit, pe hartie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigentele creditorilor sai publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coalitiei guvernamentale, un plan de economisire in valoare de 3,3 miliarde de euro).

Negocierile au durat atat de mult deoarece principalii finantatori ai Greciei au relevat ca sunt necesari cateva miliarde de euro in vederea reducerii datoriei tarii la 120% din PIB pana in 2020, asa cum doreau Fondul Monetar International (FMI) si anumite tari din zona euro, ca Germania si Luxemburg.

Planul de ajutorare a Greciei va aduce datoria tarii la 120,5 la suta din PIB in 2020

Planul de ajutorare a Greciei asupra caruia partenerii Atenei din zona euro au ajuns la un acord in noaptea de luni spre marti va permite aducerea nivelului de indatorare a tarii „la 120,5%” din PIB pana in 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene.

Acest nivel de indatorare este foarte apropiat de obiectivul anumitor finantatori ai Greciei, si anume Germania, Olanda si Fondul Monetar International (FMI), care era de 120 la suta din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung.

Al doilea acord pentru Grecia cuprinde in principal bani pentru conversia de obligatiuni si banci

Cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment, de 130 miliarde euro, aprobat marti de ministrii Finantelor din zona euro, cuprinde in principal bani pentru finantarea conversiei de obligatiuni si pentru recapitalizarea bancilor, iar revenirea la crestere economica ar putea dura 10 ani. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here