Eruptia vulcanului islandez s-a intensificat, trimitand un nou nor de cenusa spre Marea Britanie

0
484
nor-vulcan

nor-vulcanEruptia vulcanului islandez Eyjafjoll s-a intensificat luni, trimitand un nou nor de cenusa spre Marea Britanie, au anuntat, luni seara, autoritatile aeronautice britanice.

„Eruptia vulcanului in Islanda s-a intensificat si un nou nor de cenusa se raspandeste in sud si in est, in directia Marii Britanii”, au declarat serviciile nationale de trafic aerian (NATS), care gestioneaza spatiul aerian britanic.

„Ultimele informatii furnizate de serviciile meteorologice arata ca situatia se anrautateste an unele zone”, a declarat NATS, intr-un comunicat.

Aeroporturile scotiene vor fi deschise marti, incepand cu ora 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei), asa cum s-a anuntat anterior luni, dar situatia privind aeroporturile din Irlanda de Nord este incerta.

Un culoar de spatiu aerian suplimentar ar putea fi deschis marti, incepand cu ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei), exceptand regiunile meridionale, unde se afla si principalele aeroporturi din Londra.

„Situatia ar urma probabil sa se schimbe an cursul noptii” de luni spre marti, potrivit autoritatilor aeronautice.

Conform ultimelor evolutii, „conditiile pe care se lucreaza se schimba rapid si intr-un mod dinamic”, au declarat autoritatile aeronautice.

Un comitet de criza, Cobra, prezidat de prim-ministrul Gordon Brown, s-a reunit luni seara pentru a analiza ultimele informatii privind norul de cenusa care se andreapta catre Marea Britanie, a declarat un purtator de cuvant.

Spatiul aerian britanic este anchis incepand de joia trecuta (11.00 GMT, 14.00, ora Romaniei) si aceasta interdictie a fost prelungita de mai multe ori, blocand mii de pasageri an strainatate.

Marea Britanie a fost una dintre primele tari care si-au inchis spatiul aerian an urma eruptiei vulcanului islandez Eyjafjoll.

Gordon Brown a anuntat anterior, in cursul zilei de luni, trimiterea unor nave de razboi pentru a-i repatria pe cetatenii britanici care au ramas blocati an strainatate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here