Erste: Romania ar putea avea cea mai mare crestere economica din ECE

0
765
indicativ-economic

Romania ar putea fi economia cu cel mai mare ritm de crestere din Europa Centrala si de Est, datorita masurilor de relaxare fiscala si a perspectivelor de inasprire a politicii monetare, se arata intr-un raportul al Erste.

Cresterea economica in Europa Centrala si de Est s-a detasat de cea a tarilor emergente, precum Brazilia, Rusia, India sau China, dar si de economiile europene, cu o crestere estimata de 3,1% pentru 2016, aproape dublu fata de media statelor din zona euro, de 1,6%, conform unui raport al Erste. Romania ar putea avea o crestere economica de 4,1% anul acesta, in timp ce Polonia ar putea creste cu 3,6%, Slovacia cu 3,5%, Cehia de 2,5%, in timp ce estimarile pentru Ungaria sunt de 2,2%, informeaza Medifax.

„Comparativ cu pietele emergente globale, economiile ECE se afla in etape diferite ale ciclului economic, acesta fiind principalul motiv pentru care incetinirea economica la nivel global nu are acelasi impact asupra ambelor grupuri”, afirma Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si co-autor al raportului.

In perioada 2010-2015, pietele emergente globale au inregistrat o crestere foarte puternica pe fondul preturilor ridicate ale marfurilor si al intensificarii activitatii de creditare, in timp ce cresterea ECE a fost mai moderata, deoarece tarile din regiune se concentrau pe temperarea dezechilibrelor. Avand in vedere ca probabil economiile din ECE vor continua sa performeze sub potential si in acest an sau pana in 2017, economiile din regiune sunt inca departe de a atinge varful ciclului lor economic. Din acest motiv, sunt mai putin predispuse la un impact puternic al unei incetiniri ciclice de tipul recesiunii din 2009. Pe de alta parte, economiile pietelor emergente precum tarile BRIC au inregistrat rezultate peste potentialul lor in ultimii ani, la acestea adaugandu-se si cresterea considerabila a ponderii investitiilor (in prezent, aproape 35% din PIB, fata de 21% din PIB in ECE).

Perspectivele de crestere pentru ECE sunt putin mai moderate: intrarile de fonduri UE foarte probabil vor incetini si exista semne de intrebare cu privire la cererea externa. Cu toate acestea, consumul se estimeaza ca va deveni si mai puternic pe fondul cresterii ocuparii fortei de munca si majorarii castigului salarial real.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here