Erste: Instabilitatea politica din Romania ar putea fi provocata in interiorul USL

0
971
grafic-economie-calcule

Amenintarea pentru stabilitatea politica din Romania va veni mai degraba dintr-un conflict in interiorul USL, intre PSD si PNL, in urmatorii patru ani si nu din relatia aliantei de guvernare cu presedintele Traian Basescu, unde riscurile nu sunt majore, afirma analistii grupului Erste.

Stabilitatea politica este esentiala, avand in vedere dificulatile pe care le va intampina noul guvern pe termen scurt si lung. Executivul va putea implementa un program solid de guvernare, sustinut de majoritatea obtinuta in alegerile parlamentare de la inceputul lunii decembrie, se arata intr-un raport al grupului bancar austriac.

„In pofida coabitarii dificile dintre presedintele Basescu si coalitia de guvernare, nu vedem riscuri politice majore pe aceasta parte. Mai degraba un conflict intre socialistii si liberalii care formeaza alianta USL va reprezenta, in opinia noastra, o amenintare reala la adresa stabilitatii politice a tarii in urmatorii patru ani”, noteaza analistii Erste.

Banca austriaca estimeaza pentru anul in curs o crestere economica sub potential pentru Romania, de 1,1%, puternic influentata de evolutia din zona euro, destinatia a 55% din exporturile tarii. intrucat livrarile externe reprezinta circa 30% din PIB, Romania este expusa fata de exporturi mai putin comparativ cu alte state similare din Europa Centrala si de Est. in acelasi timp, cererea interna reprezinta un important motor de crestere, iar consumul populatiei este in urcare usoara.

Datoriile ajunse la maturitate, mai ales catre FMI, si asteptarile pentru o reducere a rezervelor valutare vor pune presiune pe leu, deprecierea putand fi influentata de imbunatatirea atragerii de fonduri europene si de investitiile straine directe.

In acest context, Erste estimeaza ca leul se va tranzactiona intre 4,4 si 4,7 lei pe euro in acest an, iar capacitatea Ministerului de Finante de a accesa pietele internationale pentru refinantarea datoriilor externe ajunse la maturitate va afecta evolutia monedei.

Perspectiva deprecierii leului, cu impact direct asupra puterii de cumparare a populatiei si creditelor neperformante din sectorul bancar, precum si o eventuala inflatie mai ridicata, lasa foarte putin spatiu de manevra Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru relaxarea politicii monetare si sprijinirea economiei, se arata in raport.

Analistii bancii se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 5,25%, fiind posibila, insa, si o crestere a ratei cheie. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here