Eliminarea comisionului de rambursare nu va scumpi creditele

0
516
bancnote-si-monede

bancnote-si-monedeEliminarea comisionului de rambursare nu va duce la majorarea costului creditelor, intrucat vor exista permanent banci interesate sa intre pe piata sau sa castige cota, ceea ce va creste concurenta, considera directorul de retea si vanzari al OTP Bank Romania, Gabriel Cretu.

 

„Daca piata ar fi perfecta, acest comision nici nu si-ar avea rostul. Eliminarea comisionului de rambursare nu cred ca se va regasi in pret atat de curand. intotdeauna vor fi banci care intra in piata si banci care vor sa castige cota. Nu poti sa vinzi scump si sa integrezi comisionul de rambursare in costul creditului, atat timp cat banca de langa tine n-o face”, a explicat Cretu.

Oficialul OTP Bank este primul bancher care recunoaste ca o astfel de masura nu va avea implicit un efect imediat negativ asupra consumatorului, asa cum au sugerat alti reprezentanti din institutii de credit.

Cretu a aratat ca piata a inceput sa se „dezghete”, iar reticenta care se manifesta inca are si o parte buna, intrucat creditele acordate in prezent sunt de o calitate mai ridicata decat cele de dinainte de declansarea crizei.

Banca isi propune pentru perioada urmatoare un volum de cinci-zece credite pe unitate in fiecare luna, ceea ce inseamna mai putin de jumatate din media inregistrata in vara anului 2008.

OTP Bank a lansat o campanie de credite ipotecare pentru nevoi personale sau achizitie, pana la 30 iunie, pentru care va aplica o rata fixa de 4,99%, aferenta primelor 12 luni.

Dupa primul an de maturitate, creditul va fi transformat intr-o finantare cu dobanda variabila, la care se va aplica formula EURIBOR la trei luni, plus o marja de 4,33 puncte procentuale, adica nivelul actual al dobanzii fixe, avand in vedere cotatia EURIBOR din prezent.

Cretu considera ca bancile, odata cu revenirea EURIBOR la niveluri mai inalte, vor proceda la reducerea marjelor, pentru a se putea mentine in piata in conditii concurentiale.

Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului(ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.

Asociatia Romana a Bancilor a anuntat ca instittiile de credit vor aplica legea, dar vor face tot posibilul ca proiectul ANPC sa nu fie aprobat in forma initiala. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here