Electrica a inregistrat in primele noua luni o crestere a profitului 27%

0
703

Distribuitorul si furnizorul de energie Electrica a inregistrat in primele noua luni un profit net consolidat de 428 milioane lei, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta Mediafax.

Profitul operational, in acelasi interval, a fost de 497 milioane lei, cu 22% mai mare decat in primele noua luni din 2014. Profitul atribuibil actionarilor a crescut cu 38% in primele 9 luni ale anului 2015, fata de aceesi perioada a anului trecut, a anuntat compania.

in primele trei trimestre, Electrica a inregistrat venituri din exploatare in valoare de 4,13 miliarde lei, in crestere cu 384 milioane lei, sau 10%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aceasta crestere se datoreaza faptului ca veniturile din segmentul de distributie de energie electrica au crescut cu 104 milioane lei (cu 6%), la 1,845 miliarde lei, evolutie care se datoreaza cresterii cantitatii distribuite cu 6% fata de perioada similara a anului 2014. in plus, veniturile din segmentul de furnizare de energie electrica au crescut cu 220 milioane lei, sau 7%, la 3,286 miliarde lei. Aceasta evolutie se datoreaza in principal cresterii – ca urmare a politicilor comerciale implementate de Electrica Furnizare – a cantitatii furnizate cu 6%, arata compania, intr-un comunicat.

De asemenea, in primele noua luni ale anului cheltuielile operationale, exceptand costurile cu achizitia energiei electrice, au scazut cu 32,5 milioane lei (2%). Cheltuielile cu energia electrica au urcat cu 326 milioane lei, sau 20%, la 1,992 miliarde lei, atat pe fondul cresterii cantitatilor distribuite si furnizate, cat si ca urmare a majorarii costului energiei electrice achizitionate pentru furnizare si trading. Costul cu energia electrica achizitionata este principalul cost al grupului, reprezentand 48% din venituri in primele noua luni din 2015.

in perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2015, grupul Electrica a distribuit aproximativ 12,7 TWh si a furnizat aproximativ 7,6 TWh de energie electrica, catre aproximativ 3,6 milioane de consumatori finali.

in acest interval, contributia segmentului de distributie de energie electrica si a segmentului de furnizare de energie electrica la veniturile Electrica a fost de 36%, respectiv 64%.

„in primele noua luni din 2015, performantele financiare ale Grupului Electrica sunt remarcabile. Continuam sa avem o crestere de aproximativ 30 la suta a profitului net fata de aceeasi perioada a anului trecut si am reusit sa crestem atat veniturile din activitatea de distributie, cat si pe cele din zona de furnizare. in ceea ce priveste EBITDA, avem un plus de 16 la suta, iar profitul atribuibil actionarilor a crescut cu 38%. Din acest punct de vedere, suntem cel putin in linie cu obiectivele asumate. Continuam sa facem ceea ce ne-am angajat, inclusiv prin prospectul de listare, sa investim in retelele de distributie, in tehnologie de ultima generatie, fapt care se reflecta deja pozitiv in rezultatele noastre operationale, dar si in imbunatatirea calitatii serviciilor oferite, precum si in scaderea cheltuielilor de mentenanta”, a declarat in comunicat Ioan Rosca, directorul general al Electrica.

Electrica are o arie de cuprindere nationala – cu organizare zonala in trei zone pentru distributia si furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru intretinere si servicii energetice. Principalul actionar al companiei, cu o detinere de 48,78% din actiuni, este Ministerul Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here