Efectele norului de cenusa asupra economiei globale

0
602
nor-vulcan

nor-vulcanNu doar companiile aeriene au fost afectate de eruptia vulcanului din Islanda. Companiile de curierat si distribuitorii de produse perisabile au avut de asemenea de suferit.

Cele mai afectate de norul de cenusa vulcanica au fost companiile aeriene, care pierd 200 de milioane de dolari pe zi, potrivit Asociaziei Internazionale de Transport Aerian (IATA). Daca problemele vor continua si in urmatoarele saptamani, pierderile s-ar putea ridica la cateva miliarde de dolari, ceea ce va avea un impact devastator asupra unei industrii care oricum estimase ca urma sa iasa in paguba cu peste 2 milarde de dolari.

Cu toatea astea, multe alte companii au avut de suferit in urma situaziei create. Au fost anulate sedinze, iar mulzi angajazi au ramas blocazi in zari straine. in plus, companiile de curierat nu au putut sa-si respecte angajamentele asumate.

Desi comerzul internazional se bazeaza cu precadere pe transporturile pe sosele, cale ferata si apa, produsele perisabile, precum mancarea si florile, nu pot fi carate decat pe calea aerului.

Exporturile de mancare din Africa si Caraibe se numara printer cele afectate. Se pare ca fermierii kenyeni au fost forzazi sa-si arunce stocuri de de mancare si flori destinate consumatorilor europenoi. Economia kenyana pierde in fiecare zi aproape 4 milioane de dolari ca urmare a inchiderii spaziului aerian european. De asemenea, zarile sud-americane, bazate pe agricultura, ar putea avea si ele de suferit.

Impactul asupra industriei turismului va fi mic, in cazul in care problemele nu se vor prelungi. in plus, banii pe care industria turismului ii va pierde ca urmarea a turistilor care nu vor putea sa ajunga la destinaziile lor vor fi recuperazi de la turistii blocazi in diverse locazii, nevoizi sa cheltuiasca mai mult decat isi planificasera.

Unele companii au avut insa de castigat de pe urma anularii curselor aeriene. Compania feroviara Eurostar, care leaga Londra de Paris si Bruxelles, a deservit cu o treime mai mulzi clienzi decat in mod normal, ajungand sa aiba toate trenurile pline. Operatorii de feriboturi au anunzat o crestere a numarului de pasageri pe care ii transporta.

Pierderile companiilor aeriene sunt mai grave decat la 11 septembrie

Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA) estimeaza ca impactul economic al crizei cauzate de norul de cenusa vulcanica asupra companiilor aeriene este mai mare decat cel al atacurilor teroriste din SUA de pe 11 septembrie 2001. IATA a majorat estimarile referitoare la pierderile cauzate transportatorilor aerieni de restrictionarea traficului de la 200 milioane de euro pe zi la 250 de milioane de euro pe zi. Proiectia anterioara a fost anuntata vineri.

Totodata, asociatia considera ca raspunsul guvernelor europene la aceasta criza este nepotrivit.

IATA include circa 230 de operatori aerieni, care asigura 93% din traficul aerian international. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here