Economia consta in detalii – Dan Matei Agathon

0
524

In general, cand se vorbeste de economie, se fac planuri marete, se construiesc strategii generoase si se fac calcule globale. Din pacate, dincolo de romantismul unei asemenea abordari, care da bine si la marele public de altfel, motiv pentru care este preferata politicienilor, analistilor si comentatorilor, economia consta in detalii.

Este la fel ca in cadrul unei mari companii a carei cifra de afaceri de milioane de euro, sa zicem, poate fi constituita si din tranzactionarea unor lucruri marunte precum painea, laptele sau suruburile. Iar daca lucrurile marunte nu sunt gestionate cu grija, nici marile profituri nu au vreodata loc. Cazurile care pot sa demonstreze acest punct de vedere, pot parea nesemnificative la prima vedere. Sa luam, de exemplu, industria tichetelor de masa, un sector important daca nu prin cifra de afaceri, desi considerabila, atunci macar prin efectul social si asupra pietei muncii, stiut fiind ca tichetele de masa reprezinta un stimulent pentru multi angajati, o modalitate de a reduce economia neagra, dar si un sprijin acordat pentru o alimentatie mai buna. Global, suna bine. in particular, valoarea nominala a tichetului de masa, un detaliu, nu-i asa, care trebuia indexata la inceputul lunii septembrie conform cu inflatia, a ramas suspendata in aer. La aceasta ora nu se stie nici daca va fi crescuta corespunzator cu inflatia, nici daca a ramas aceeasi, pentru ca acest „detaliu” de a respecta legea si de a mentine tichetele de masa la o valoare corecta a scapat.

Daca ne uitam la indicele preturilor de consum al produselor alimentare, care a crescut in semestrul 1 al anului 2011 fata de al doilea semestru al anului 2010 cu 3,9%, sigur ca ne-am astepta la o crestere echivalenta a valorii tichetului de masa, desi nici pana acum echivalarea nu a fost la acelasi nivel. Oricum ar fi, reglementarea este urgenta, pentru ca in aceste mici detalii de armonizare la timp rezida functionalitatea unei economii. Pentru ca la fel cu industria tichetelor de masa, maine nu vom avea la timp reglementarea unei alte indexari, dintr-un alt sector, iar industria respectiva nu va sti cum sa procedeze ca sa-si desfasoare activitatea corect. Asta ca sa nu mai vorbim de cetatenii afectati de necorelarea cresterilor care ii avantajeaza pe ei cu inflatia care ii dezavantajeaza. De aceea revin si spun ca o economie are nevoie de detalii, de functionalitatea si acuratetea acestui gen de amanunte fara de care nici tabloul global nu va arata prea bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here