Dramaturgul Paul Everac a murit

0
491
scriitor

scriitorDramaturgul Paul Everac a murit marti, la varsta de 87 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, din cauza unor suferinte cronice, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al unitatii sanitare.

Bogdan Oprita a spus ca Paul Everac a murit marti dimineata, in urma unor suferinte cronice multiple.

Paul Everac, pe adevaratul sau nume Petre Constantinescu s-a nascut la Bucuresti pe 23 august 1924.

In 1948, el a scris prima sa opera literara, poemul dramatic „Robinson”. Au urmat, in interval de cativa ani, alte zece piese, in general reinterpretari si parafraze de mituri cunoscute ca Oedip, Ifigenia, Ioan Botezatorul, Noe sau evenimente ca Revolutia Franceza.

Piesele sale de teatru – peste 140 – au cunoscut reprezentari in tara si in strainatate, au fost adaptate pentru teatru radiofonic, film si televiziune, primind cronici elogioase si fiind premiate de Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din Romania, al carui membru a fost din 1960, si Academia Romana. in 1986, i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor pentru intreaga activitate.

Dupa Revolutie, a fost numit director general al Televiziunii Romane (1993 – 1994), iar apoi director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanista „Nicolae Iorga” de la Venetia (1995 – 1997).

In 2008, ii este publicat volumul „Scrisori”, cu epistole catre personalitati ca Ion Iliescu, Constantin Noica, Razvan Theodorescu, Cristian Tudor Popescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor, Florin Piersic, Marta Petreu, Gabriela Adamesteanu, Paul Goma, Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Augustin Buzura, Mona Musca si Dan Diaconescu.

O biografie mai detaliata, cu nuante comice si ironice a lui Paul Everac se gaseste in volumul sau memorial „Revelionul” aparut in anul 2000. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here