Draghi despre mentinerea Greciei in zona euro: Mingea se afla in terenul Guvernului de la Atena

0
735

Banca Centrala Europeana face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro, afirma presedintele institutiei, Mario Draghi, precizand ca Eurogrupul are „toate instrumentele necesare” pentru a face fata unei eventuale intrari a statului grec in incapacitate de plati, potrivit Mediafax.

„In privinta posibilitatii intrarii Greciei in incapacitate de plati, avem toate instrumentele necesare pentru a gestiona situatia cat mai bine, chiar daca am intra in ape neexplorate. In acest moment nu pot fi facute previziuni pe termen lung”, a declarat Mario Draghi intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Sole 24 Ore.

„Ar fi ideal un acord rapid cu Grecia, dar mingea se afla in terenul Guvernului de la Atena. BCE face tot posibilul pentru facilitarea unui acord. Nu este doar in interesul Greciei, ci si al zonei euro sa ramanem impreuna”, a spus Draghi.

Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru declansarea „starii de urgenta”, din cauza riscului intrarii Greciei in incapacitate de plati, afirma acum cateva ore Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie si Societate Digitala, in timp ce premierul elen Alexis Tsipras a indemnat liderii europeni sa fie „realisti”.

Negocierile Greciei cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International au intrat intr-un nou impas, astfel ca economia Greciei ar urma sa intre in incapacitate de plati de la 1 iulie. „Trebuie sa elaboram un plan de urgenta pentru ca Grecia ar urma sa ajunga intr-o stare de urgenta”, a atras atentia Guenther Oettinger. „Sursele energetice, salariile sefilor politiei, resursele medicale si produsele farmaceutice trebuie asigurate”, a adaugat reprezentantul Germaniei in Comisia Europeana.

insa premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, ajuns la putere prin promisiunea opririi austeritatii, le-a cerut liderilor europeni sa isi schimbe atitudinea. „Vom astepta cu rabdare pana cand institutiile financiare vor deveni realiste”, a declarat Tsipras pentru cotidianul grec Efimerida ton Syntakton. „Nu avem dreptul de a ingropa democratia europeana in locul unde s-a nascut”, a adaugat Tsipras. in cazul intarii in incapacitate de plati, Grecia risca sa fie exclusa din zona euro si sa organizeze alegeri legislative anticipate.

Functionari ai Uniunii Europene au avut, vineri, primele discutii oficiale despre cel mai pesimist scenariu in cazul Greciei. Reprezentanti ai tarilor din zona euro, reuniti la Bratislava, au stabilit ca exista trei scenarii in cazul Greciei, dintre care cel mai bun, cel al ajungerii la un acord rapid cu creditorii, este cel mai improbabil. Al doilea scenariu ar fi prelungirea actualului program de asistenta financiara, care expira la sfarsitul lunii iunie, exact in momentul in care Grecia trebuie sa achite catre FMI 1,6 miliarde de euro. Functionarii europeni au abordat pentru prima data la nivel oficial al treilea scenariu – cel mai pesimist – cel al intrarii Greciei in incapacitate de plati. Reprezentantul Greciei prezent la reuniune a dat asigurari ca Guvernul condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras va face totul pentru ajungerea la un acord cu Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Acordul ar debloca ultima transa, de 7,2 miliarde de euro, solicitata de Atena in cadrul actualului plan de asistenta financiara, in valoare de 240 de miliarde de euro.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here