Documentele de la Abbottabad arata ca ben Laden nu mai era liderul operational al retelei al-Qaida

0
554
al-qaida-grupare

al-qaida-grupareDocumentele gasite in casa din orasul pakistanez Abbottabad, unde Osama ben Laden a fost ucis, arata ca liderul al-Qaida nu mai avea nici un rol operational, a dat asigurari miercuri o sursa care le-a consultat.

Potrivit acestei surse, care a fost autorizata sa studieze toate documentele si nu poate fi identificata, cele aproximativ 200 de carnete, caiete, calculatoare si stick-uri USB recuperate de fortele speciale americane care l-au ucis pe liderul al-Qaida demonstreaza ca acesta „nu mai era de mult timp implicat in gestionarea de zi cu zi a organizatiei”.

„Textele pe care le-am recuperat sunt majoritatea luari de pozitii generale, de genul «Trebuie sa continuam atacarea Statelor Unite» sau «Putem avea incredere in shebabii somalezi?»”, precizeaza sursa citata.”intr-un mic carnet cu coperta albastra, datand din februarie 2010, el se intreaba daca trebuie promovat un individ, cine ar trebui numit in locul altuia ucis intr-un raid cu avioane fara pilot. Dar nimic despre gestionarea operationala a organizatiei”, adauga sursa.

Potrivit acestei surse, aproape o treime din documentele aduse in Statele Unite de trupele Navy Seal se refera la probleme private, precum eforturile uneia dintre sotiile sale de a-i gasi un sot uneia dintre fiicele lor.”in orice caz, din motive de securitate el nu primea mesageri decat o data sau de doua ori pe luna: cum sa gestioneze o retea in aceste conditii?”, continua sursa. „Adevaratul lider operational, directorul executiv al al-Qaida care se ocupa de animarea retelei in mod curent, era Atiyah abd al-Rahman. Moartea sa este un mare succes pentru America si o pierdere inestimabila pentru organizatie”.

Acest libian, care mai era cunoscut si ca „Al-Misrati”, a fost la 22 august victima unui atac cu avion american fara pilot in zona tribala pakistaneza Waziristan (nord-vest). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here