Din punct de vedere al disciplinei financiar-contabile, anul curent va fi greu pentru firme

0
688

Pedepse aspre ce includ anularea drepturilor de deducere a TVA. Responsabilitati crescute pentru manageri si contabili. Piata serviciilor de contabilitate si consultanta fiscala s-ar putea coagula.

Bucuresti, 23 ianuarie 2012 – “Numarul reglementarilor financiar-contabile a crescut dramatic in ultima perioada, iar pedepsele si penalitatile au devenit foarte aspre, mergand pana la anularea dreptului de a deduce TVA-ul”, a aratat Mirela serban, Managing Partner R&M Audit-Contabilitate, unul dintre liderii pietei de profil.
“Impunerea unei discipline este in general benefica si, cu cat mai multi respecta normele si legea, cu atat le va fi mai usor tuturor; pacat este ca, in unele cazuri, nerespectarea unor reglementari poate sa apara ca urmare a ritmului alert de modificari legislative sau birocratiei, caci, cel mai adesea, autoritatile au complicat pe o parte ceea ce simplificasera pe de alta”, a precizat Mirela Serban.
Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, organele fiscale au dreptul de a anula din oficiu inregistrarea in scopuri TVA a unei persoane juridice daca, de exemplu, timp de 6 luni aceasta nu a depus nici un decont de TVA, desi este activa  sau daca in deconturile de TVA depuse nu au fost evidentiate nici achizitii si nici livrari de bunuri sau servicii.
De asemenea, contribuabilii inactivi nu mai au dreptul de a-si deduce cheltuielile si TVA aferenta unor operatiuni realizate pe perioada de inactivitate, dar au obligatia de plata a oricarui impozit pe aceeasi perioada. Mai mult, beneficiarii care achizitioneaza bunuri sau servicii de la un contribuabil declarat inactiv nu vor avea dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA.
“A crescut in mod categoric presiunea pusa asupra managerilor, care sunt din ce in ce mai preocupati si implicati in procesul de respectare a reglementarilor <<la zi>> si de a face fiecare lucru <<la timpul sau>>, astfel incat sa nu plateasca amenzi inutile”, a subliniat Mirela serban.
in acelasi timp, a crescut si responsabilitatea consultantilor in domeniu si a celor care furnizeaza serviciile de contabilitate, fiind primii in linia care administreaza realizarea si depunerea documentelor, efectuarea platilor etc.  „<<Eficientizarea>> a fost <<cuvantul de ordine>> in ultimii doi ani, din cauza crizei economice globale, desigur. Cred ca in anul curent lucrurile se vor schimba, iar vedetele vor fi <<calitatea>> si <<experienta>>, indiferent despre ce servicii sau produse vorbim, cu atat mai mult atunci cand este vorba de aspecte ce tin de conformitatea cu legea, optimizarea fiscala etc. Astfel, noul context economic si legislativ va stimula dezvoltarea firmelor medii si mari din domeniul contabilitate-consultanta fiscala si financiara, in detrimentul celor mici si a expertilor individuali care vor fi nevoiti sa se organizeze astfel incat sa faca fata cerintelor din ce in ce mai <<voluminoase>> si exigentelor in crestere din partea firmelor”, a aratat Mirela Serban.

***

Despre R&M Audit-Contabilitate

Infiintata in anul 2000, compania  a devenit lider in solutii fiscale si contabile inteligente, care au la baza competenta in domeniul financiar, completata de o viziune avangardista asupra mediului de business.
R&M Audit –Contabilitate ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.
Cu un portofoliu de peste 200 de clienti, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, compania a avut prilejul de a cunoaste particularitatile firmelor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultura, asigurari, brokeraj, comert, constructii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, productie, publicitate, turism etc.
R&M Audit- Contabilitatet (R&M Audit SRL) este certificata de Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, precum si de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here