Diferentele de preturi dintre supermarketurile din tari vecine cresc

0
996
Hand holds the check from supermarket against vegetables and fruit
Hand holds the check from supermarket against vegetables and fruit

Supermarketurile belgiene sunt din ce in ce mai scumpe, comparativ cu cele din tarile vecine, potrivit unei cercetari initiate de Prijzenobservatorium. Cumparatorii din Franta, Germania si Olanda platesc cu 10% mai putin.

Prijzenobservatorium (Observatorul de preturi) a analizat preturile a 65.000 de produse identice in Olanda, Germania, Belgia si Franta si a concluzionat ca supermarketurile belgiene sunt mai scumpe. In medie, preturile sunt cu 9,1% mai mici in Franta, cu 12,9% in Tarile de Jos si cu 13,4% in Germania, fata de Belgia.

Exista mai multe motive pentru aceste diferente: taxele belgiene sunt mai mari in medie, iar un numar mai mic de locuitori are ca efect, de asemenea, avantaje de scara mai mici pentru supermarketuri si, prin urmare, se ajunge la perceperea unor preturi mai mari.

Fara razboi al preturilor.
De asemenea, pozitionarea companiei Colruyt incurajeaza preturile mai mari. Acesta poate garanta intotdeauna pretul cel mai scazut, dar, de asemenea, blocheaza competitia.

“Deoarece liderul de piata Colruyt este condus atat de eficient, nimeni nu va incepe un razboi al preturilor si veti vedea preturile urcand incet-incet, in lipsa unei concurente”, a declarat pentru Radio 1 Gino Van Ossel, expert in retail.

Rezultatele Prijzenobservatorium trebuie, de asemenea, sa fie privite in context. Organizatia a comparat numai elementele identice, si nu a luat in considerare marcile private sau fructele si legumele proaspete, despre care Eurostat spune ca sunt mai ieftine in Belgia.

Romanii care se intorc din Spania, spun ca si in cazul Romaniei se intalneste acest fenomen, preturile produselor alimentare, fiind mai mici in supermarketurile spaniole, comparativ cu cele romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here