Dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu Ungaria, prioritara in strategia CCIB

0
784

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat, in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, precum si EximBank, cu sprijinul Creative Expert Consulting SRL, cea de a opta editie a „Zilei oportunitatilor de afaceri”, dedicata de aceasta data Ungariei.

„Dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu Ungaria, unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai tarii noastre, reprezinta o prioritate in strategia de relatii externe a Camerei bucurestene”, a declarat in deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, subliniind, totodata, colaborarea excelenta cu CCI Budapesta, atat pe proiecte bilaterale, cat si la nivelul Asociatiei Camerelor de Comert Dunarene, precum si relatiile deosebite pe care Camera bucuresteana le-a dezvoltat cu Ambasada Ungariei in Romania.

in cadrul acestui eveniment, oamenii de afaceri au avut posibilitatea de a se intalni intr-un cadru structurat cu: Bogár Ferenc, consilier in cadrul Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabó Miklós, atasat comercial in cadrul aceleiasi Ambasade, Simona Steriu, director general adjunct al Departamentului Comert Exterior si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, precum si cu directorul Directiei Relatii Financiare Interne si Internationale din cadrul Eximbank, Corina Vulpes.

Principalele subiecte abordate au vizat: situatia actuala si tendintele in comertul exterior cu Ungaria; domeniile in care pot fi dezvoltate proiecte in cooperare; stimulente acordate investitorilor si regimul fiscal aplicabil afacerilor in Ungaria; produse si servicii, inclusiv de finantare, garantare si asigurare menite sa sprijine demersurile de internationalizare a companiilor romanesti; elementele care trebuie avute in vedere atunci cand se intentioneaza patrunderea pe noi piete; asumarea si gestionarea riscurilor in afacerile internationale.

De un interes deosebit s-a bucurat expunerea extrem de concreta a Corinei Vulpes, director in cadrul EximBank, orientata catre prezentarea unor proiecte romano-ungare pentru care au fost gasite solutii de finantare si garantare personalizate, in colaborare cu EximBank Ungaria.

„Astfel de evenimente sunt foarte importante pentru ca ofera companiilor oportunitatea de a obtine informatii de calitate, verificate si utile in demersul lor de internationalizare a afacerilor”, a afirmat Bogár Ferenc, punctand faptul ca, desi valoarea schimburilor comerciale bilaterale este destul de ridicata, exista, inca, oportunitati neexploatate.

in marja evenimentului Katinka Pitó, country manager al firmei de consultanta Creative Expert Consulting SRL București, filiala a companiei internationale cu același nume avand sediul central la Budapesta, a prezentat posibilitatile de promovare a exporturilor și proiectelor economice ale firmelor romanești interesate, atat in Ungaria, cat și in alte circa 20 state unde exista reprezentante ale firmei amintite.

Schimburile comerciale bilaterale au inregistrat in 2014 o valoare de 7,3 miliarde euro, Ungaria fiind al treilea partener comercial al Romaniei, cu o pondere de 6,5% in comertul exterior al tarii noastre. Ungaria este a patra piata de desfacere a produselor romanesti si a treia tara furnizoare de marfuri in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here