Dezvoltarea relatiilor economice cu zonele de granita, prioritara in strategia CCIB

0
713

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat, in parteneriat cu Ministerul Economiei si EximBank, cea de a sasea editie a „Zilei oportunitatilor de afaceri”, dedicata de aceasta data Republicii Moldova si Ucrainei. „Fata de anii precedenti, strategia Camerei bucurestene pentru 2014-2015 prevede concentrarea actiunilor sale in vederea dezvoltarii relatiilor economice cu zonele de granita”, a subliniat in deschiderea seminarului prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB.

„Republica Moldova si Ucraina traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic si speram, prin organizarea unor astfel de evenimente, sa sprijinim orientarea companiilor din aceste tari catre Romania, care poate constitui, datorita pozitiei geostrategice, o poarta de intrare a ofertei Republicii Moldova si a unor zone importante din Ucraina catre UE”, a afirmat presedintele CCIB.

in cadrul acestui eveniment, oamenii de afaceri au avut posibilitatea de a se intalni intr-un cadru structurat cu: Excelenta Sa Iurie Renita, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al R. Moldova in Romania, Denis Jelimalai, consilier pe probleme economice in cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, Andrii Hryniuk, secretar I in cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, precum si cu specialisti in comert exterior din cadrul Ministerului Economiei si ai Asociatiei Romane a Exportatorilor. Prezentand oportunitatile de afaceri din cele doua state vecine, reprezentantii diplomatici ai acestora au subliniat importanta acordurilor de asociere si acordurilor de liber schimb de ultima generatie semnate recent de Republica Moldova si Ucraina cu UE, documente care deschid noi perspective liberalizarii si dezvoltarii schimburilor comerciale cu statele comunitare si in primul rand cu tara noastra.

Principalele subiecte abordate au vizat: situatia actuala si tendintele in comertul exterior cu spatiile amintite; domeniile in care pot fi dezvoltate proiecte in cooperare, inclusiv pe terte piete, tinand seama de pozitiile geostrategice ale acestor tari; produse si servicii, inclusiv de finantare si garantare menite sa sprijine demersurile de internationalizare ale companiilor romanesti; sansele de transformare a companiilor romanești in campioni regionali. O atentie deosebita a fost acordata prezentarii stimulentelor acordate investitorilor si regimului fiscal aplicabil afacerilor in Republica Moldova. in cadrul discutiilor s-a subliniat ca exista potential pentru dezvoltarea unor parteneriate de succes in: domeniul industrial, agricultura, tehnologie alimentara, procesarea alimentelor, tehnologia informatiei. Participanta la manifestare, Corina Vulpes, director in cadrul EximBank, a prezentat serviciile si instrumentele bancii pentru sustinerea exportatorilor romani.

Seria seminariilor „Ziua oportunitatilor de afaceri” a debutat anul trecut in septembrie, cu o editie dedicata SUA, urmata de evenimente care au vizat Orientul Apropiat, regiunea magrebiana, spatiul balcanic, Australia si Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here