Dezvoltarea relatiilor economice cu tarile din Balcani, obiectiv strategic al CCIB

0
920

„Potrivit strategiei noastre de relatii externe, urmarim – prioritar – dezvoltarea relatiilor economice cu tari din afara Uniunii Europene, mai putin afectate de criza economico-financiara si in care Romania este cunoscuta ca fiind un partener profesionist”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in cadrul intrevederii pe care a avut-o recent cu E.S. Sami Shiba, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Albaniei la Bucuresti, care a fost insotit de consilierul comercial Aleks Jaso.

In acest context, presedintele Camerei bucurestene a prezentat E.S. Sami Shiba proiectul CCIB vizand deschiderea la Tirana a unei reprezentante, dublate de o expozitie permanenta cu produse realizate in Romania, dupa modelul testat cu succes la Sharjah (Emiratele Arabe Unite). Biroul de reprezentare de la Tirana ar urma sa asigure firmelor romanesti intreg suportul de care au nevoie pentru a putea valorifica oportunitatile de afaceri oferite de Albania, dar si de celelalte tari din Balcani, precum si consultanta si asistenta firmelor din regiunea balcanica care intentioneaza sa opereze in Romania. De asemenea, tot pentru dezvoltarea schimburilor comerciale cu Albania, presedintele CCIB a precizat ca in prima jumatate a anului viitor Camera bucuresteana va organiza in aceasta tara o misiune economica, care va preceda deschiderea reprezentantei.

Extinderea colaborarii in domeniul cercetarii (nanomateriale, materiale cu memorie, domeniile electrotehnic, energetic si aeronautic), precum si in cel universitar (schimburi de studenti si profesori, dar si programe de doctorat conduse in co-tutela) si industrial (metalurgie) sunt alte paliere de colaborare propuse de presedintele Camerei bucurestene ES Sami Shiba.

Ambasadorul Albaniei in Romania a apreciat in mod deosebit proiectele prezentate de presedintele CCIB, a exprimat intreaga sustinere a corpului diplomatic albanez prezent la Bucuresti si a propus, in completare, organizarea, in prima parte a anului viitor, a unui forum de afaceri in Romania, in cadrul caruia sa fie prezentate oportunitatile de afaceri din Albania.

Potrivit ES Sami Shiba, in prezent, in tara sa exista o preocupare deosebita pentru atragerea de investitori si stimularea mediului privat (sistem unic de taxare, birocratie redusa), domeniile-cheie ale economiei albaneze fiind turismul, energia (indeosebi sectorul hidroenergetic) si infrastructura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here