Desi a fost destul de stabil, in ianuarie Leul a avut cea mai slaba performanta din regiune

0
667
grafic-jos

grafic-josForintul si Coroana Ceha- performante bune. Criza din Egipt nu afecteaza monedele Est Europene. Euro a recuperat din pierderile marcate fata de Dolarul American. Leul are un potential limitat de apreciere in viitorul apropiat.
Luna ianuarie a adus o apreciere modesta a Leului romanesc in fata Euro, de numai 0,54%. Comparativ cu Dolarul american, performanta a fost mai buna, avansul fiind de 2,86%,

faptul fiind pus pe seama tendintei de slabire a monedei americane in fata Euro, si nefiind datorat vreunui interes marcat pentru detinerea de Lei.
Aprecierea Zlotului fata de Euro a fost luna trecuta de 0,82%, Forintul a avansat la randul sau cu 1,97%, insa Coroana Ceha a dominat clasamentul, cu un castig de 3,32%. Aprecierile fata de Dolarul american au fost si mai sustinute. Bancile centrale din Ungaria si Polonia au ridicat rata dobanzii de referinta cu cate 0,25 procente fiecare, la 6%, respectiv la 3,75%. Asteptarile pentru majorarea dobanzii in Cehia au propulsat cotatiile Coroanei in prima luna a anului; desi acestea nu au fost confirmate la decizia de saptamana trecuta, votul a fost foarte strans, sugerand o posibila miscare intr-un orizont de timp mai apropiat. in Cehia investitorii recompenseaza stabilitatea economiei si a deciziilor ce afecteaza mediul de afaceri, la polul opus, prin comparatie, acestia fiind factori de penalizare pentru Leul romanesc.

Euro a reusit sa stearga pana la finalul lunii ianuarie impresia negativa lasata de deprecierile din debutul anului. « Ben Bernanke a semnalat ca nu este inca dispus sa renunte la masurile neconventionale de politica monetara, blocand initiativa unor traderi de a cumpara Dolarul in anticiparea unei schimbari de atitudine din partea Fed. in acelasi timp, cresterea inflatiei in zona Euro si amplificarile unor pozitii speculative intr-un context de diminuare a ingrijorarilor privind Portugalia, Spania si alte state vulnerabile au generat fluxuri pozitive inspre moneda europeana. Se pare insa ca entuziasmul privind ridicarea ratei de dobanda de catre Banca Centrala Europeana a fost din nou exagerat, discursul de joi al lui Jean-Claude Trichet administrandu-le exaltatilor <<un dus rece>>», a precizat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.
Incertitudinea privind evolutia manifestatiilor in Egipt si alte tari din regiune este de asemenea un element de pe urma caruia beneficiaza Dolarul american. Interesant este insa faptul ca prima saptamana din februarie nu a adus deprecieri pentru monedele din zona Central si Est-Europeana, investitorii renuntand la a proiecta riscurile globale asupra acestei regiuni. « Cata vreme perceptia izolarii regiunii Europei Centrale si de Est de turbulentele din Orientul Mijlociu persista, Leul romanesc si, in ansamblul lor, monedele din zona pot continua o dinamica moderat pozitiva. Cel mai probabil, in conditiile previzibile in prezent, Leul are chiar un potential limitat de apreciere in viitorul apropiat», a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here