Deputatii din Comisia de Aparare au aprobat OUG care interzice plantele etnobotanice

0
838
etnobotanice

etnobotaniceComisia pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala a aprobat an unanimitate, marti, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 6/2010, care interzice comercializarea plantelor etnobotanice.

Deputatii din Comisie au dezbatut mai multe proiecte legislative aflate pe ordinea de zi printre care si proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 6/2010 pentru modificarea si completarea Legii numarul 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si pentru completarea Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope.

Acest proiect de lege se vizeaza includerea unor noi plante si substante in categoria drogurilor de risc sau mare risc, precum si a plantelor si substantelor stupefiante.

O serie de magazine in care se comercializeaza o serie de produse ce au in componenta plante etnobotanice si substante cu proprietati pshioactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sanatate au aparut in Romania, membrii Comisiei pentru aparare hotarand, in urma unor ample dezbateri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Ministerului Administratiei si Internelor sa voteze in unanimitate pentru adoptarea acestui proiect de Lege.

Senatul a adoptat, la 8 aprilie, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 6/2010 care interzice comercializarea plantelor etnobotanice.

In raportul favorabil al Comisiei juridice se arata ca initiativa Guvernului este motivata de situatia aparitiei in Romania a unor magazine an care se comercializau o serie de produse ce au in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sanatate, care erau considerate „droguri legale”.

Membrii Comisiei juridice au respins un amendament propus de Comisia pentru agricultura ca in lista acestor plante sa fie incluse inca trei plante – Erythrina, Aesculus pavia si Aesculus octandra.

Senatul este prima Camera sesizata an privinta acestei legi.

Guvernul a emis, in 10 februarie, o ordonanta de urgenta prin care s-a interzis comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie de pastile si circa 4.500 de pliculete cu substante trecute pe lista celor interzise au fost ridicate de politistii din antreaga tara an cele zece zile an care proprietari „magazinelor de vise” erau obligati sa-si licideze stocurile, conform ordonantei de urgenta. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here