Deputatii au adoptat pe articole Legea de aprobare a OUG privind substantele etnobotanice

0
432
etnobotanice

etnobotaniceDeputatii au adoptat, luni dupa-amiaza, pe articole, OUG prin care se completeaza lista plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope cu plantele etnobotanice, parlamentarii din Opozitie anuntand ca vor vota proiectul de lege, desi nu au fost asteptate initiativele similare.

Proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.6/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si pentru completarea Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, urmeaza sa fie votat la sesiunea de vot final a plenului de miercuri.

La dezbateri generale, secretarul de stat de la Ministerul Sanatatii Aurel Nechita a explicat ca OUG modifica doua acte normative si a aparut datorita necesitatii imperioase de a scote din uz ceea ce se numeau plante etnobotanice.

„Prin prezentul proiect de act normativ se introduce o procedura simplificata de actualizare a listelor si de completarea lor cu plantele si substantele stupefiante prin hotararea Guvernului la propunerea ministerului Sanatatii. in prezent aceste liste pot fi modificate prin hotararea Guvernului doar la propunerea organismelor internationale. Va adresez rugamintea de a aviza favorabil proiectul de lege”, a conchis secretarul de stat.

La randul sau, viceliderul Aura Vasile a mentionat ca „grupul PSD si al PC va vota legea privind aprobarea OUG nr. 6”, care in opinia social-democratilor e un lucru „necesar”, dar tinand sa critice faptul ca procedural nu a fost asteptate si initiativele legislative similare aflate la Senat.

„Voiam sa spun colegilor mei ca, daca am fi respectat intocmai Regulamentul Camerei Deputatilor, unde spune ca daca sunt mai multe proiecte de legi cu aceeasi tema, chiar daca sunt la Senat si nu au ajuns la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala, trebuie asteptate si se face un singur raport. E o lege care vine sa puna stavila la acest flagel care incepe sa fie din ce in ce mai acut mai ales la varsta copiilor de liceu, dar nu este complet. Am intervenit la alte proiecte de legi ale colegilor nostrii si de la, PD, si de la PSD si de la PNL, si daca ar fi fost amendamente si de la acele proiecte de legi incluse in aceasta OUG, legea ar fi fost si mai completa”, a spus Vasile.

Ea si-a exprimat convingerea ca vor aparea alte proiecte de legi sau alte OUG care vor completa aceasta lege daca va fi promulgata.

Din partea PDL, deputatul Petre Movila a declarat de la tribuna ca exista colegi parlamentari care au initiativa legislativa pentru completarea Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, adaugand insa ca se vorbeste de o lege pentru adoptarea unei OUG, si in opinia PDL e important „ca aceasta Ordonanta sa-si intre rapid in drepturi si sa-si exercite atributiile”. „E adevarat ca cele doua propuneri legislative care vor veni pot fi analizate la pachet, astfle incat ca nu facem o selectie intre parlamentari mai buni sau mai rai. Grupul parlamentar al PDL sustine PL pentru aprobarea acestei OUG”, a spus Movila.

La randul sau, deputatul PNL Horia Cristian a declarat ca „PNL sustine aceast proiect de lege”, precizand ca , in continuare procedura de includere a substantelor pe lista este o procedura greoaie”.

„Chiar daca a fost coborata de la nivel de lege la nivel de hotarare de Guvern, pentru a promova o hotarare de Guvern trebuie facute eforturi destul de mari. Cred ca mai bine era daca aceasta OUG facea ca lista sa fie actualizata printr-un simplu ordin de ministru, pentru ca asa cum s-a subliniat de ala acest microfon exista peste 16.000 de substante care produc efecte, si aceste substante pot fi combinate intr-un numar foarte mare de produse si de aceea practic aceasta lupta e fara sfarsit si aceste magazine vor putea in continuare sa livreze diverse substante, cu efecte halucinogene. Grupul parlamentar al PNL sustine si va vota aceasta initiativa legislativa”, a spus deputatul liberal.

Conform presedintelui Camerei, proiectul de lege a fost adoptat de Comisia pentru Sanatate fara amendamente. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here